Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izašao je novi broj! OTKRIVANJE STOUNHENDŽA: Doba kada je gradnja spomenika koji izazivaju strahopoštovanje bila u modi

Avgustovski broj časopisa National Geographic na srpskom jeziku je u prodaji! Pogledajte koje vas priče očekuju...

 Naslovna strana Nacionalne Geografije za avgust Izvor: National Geographic, Ruben Vu

U novom broju časopisa National Geographic na srpskom jeziku čitajte:

BRITANSKI GRADITELJSKI PROCVAT U KAMENOM DOBU

Nije reč samo o Stounhendžu: novi nalazi otkrivaju doba kad je gradnja spomenika koji izazivaju strahopoštovanje bila u modi.

 STOUNHENDŽ Izvor: Ruben Vu

NEŠTO ZNAČAJNO JE bilo u vazduhu na jugu Britanije pre oko 4.500 godina, tokom poslednjih dana neolita, tog poslednjeg poglavlja kamenog doba. Šta god to bilo – verski žar, želja za pokazivanjem veštine ili osećaj nadolazećih promena – kao da je začaralo onovremene stanovnike i gurnulo ih u pomamu za izgradnjom spomenika.

U zadivljujuće kratkom periodu – možda ne dužem od veka – ljudi koji nisu znali za metalno oruđe, konje, niti točak, podigli su u Britaniji mnoge ogromne kamene krugove, kolosalne drvene palisade i velike avenije uspravnog kamenja. Pritom su premestili milione tona zemlje, a šume lišili najkrupnijih stabala.

"Bilo je to poput manije koja je zahvatila celu zemlju", kaže arheološkinja Suzan Grini iz neprofitne organizacije Englesko nasleđe. "Neka opsesija koja je ljude podsticala na izgradnju sve većeg i većeg, sve višeg i višeg, sve boljeg i složenijeg."

NAPISAO: ROF SMIT

SNIMILI: RUBEN VU I ALIS ZU

ILUSTRACIJE: FERNANDO BAPTISTA

PROBLEM INDIJE SA ENERGIJOM

Može li ova zemlja da odgovori na zahteve sve brojnije srednje klase, a da istovremeno zauzda i emisije ugljenika? Od odgovora na ovo pitanje može da zavisi i budućnost cele planete.

 Problemi Indije sa energijom Izvor: Arko Dato

JEDNOG TOPLOG I VLAŽNOG JUTRA prošlog septembra u centralnoj indijskoj državi Madja Pradeš, Četan Sing Solanki izašao je iz autobusa u kome je živeo prethodnih deset meseci i ušao u školsku salu u gradiću Rajsen, gde se 200 učenika, nastavnika i službenika okupilo da čuje njegovo izlaganje.

Solanki je profesor solarne energije na Indijskom tehnološkom institutu u Mumbaju, vitak čovek u svojim četrdesetim, mladalačkog izgleda i s večitim smeškom, koji mu pomažu u ostvarenju njegove misije. Krajem 2020. godine uzeo je odmor i narednih 11 meseci putovao po celoj Indiji ne bi li podstakao ljude na borbu protiv klimatskih promena. Solankijevo vozilo je mobilna demonstracija upotrebe obnovljive energije. Solarni paneli proizvode dovoljno struje za svetla, ventilatore, kompjutere, peć i televiziju. Pošto su ga svečano dočekali cvećem i dobrodošlicom, Solanki se popeo na binu i izrazio neobičan zahtev.

NAPISAO: JUDIDŽIT BATAČARDŽI

SNIMIO: ARKO DATO

GDE MIT JOŠ UVEK ŽIVI

U pustinjskim pograničnim oblastima Nacionalnog parka Big Bend, vestern legenda zapadnog Teksasa i dalje živi u jednom okruženju koje je puno iznenađenja.

 Nacionalni park Big Bend Izvor: BRAJAN SKUTMAT

Ženka crnog medveda sa svojih dvoje mladunaca upravo je tumarala po gustišu od meskita, kleke i teksaskog madronesa (vrste maginje) kad sam naišao i ugledao je na dvadesetak metara s moje desne strane. Medvedica je zastala, ali se nije uspravila. Nema sumnje da me je čula kako dolazim. Gledala me je ispitivački. Tog trenutka sam u odnosu na nju bio potpuno inferioran u svakom mogućem pogledu.

Tog oktobarskog jutra lutao sam sâm po 20 km dugoj stazi takozvanog Južnog oboda u Nacionalnom parku Big Bend u zapadnom Teksasu. U Park sam stigao odmah posle svanuća, praćen zečevima i pticama trkačicama duž auto-puta, dok su u prva dva sata stalnog uspona jedini znaci života bili leptiri, par jarkožutih vuga i jedan kamper s ruksakom koji se upravo vraćao s kampovanja.

NAPISAO: ROBERT DREJPER

SNIMIO: BRAJAN SKUTMAT

Možda će vas zanimati i:

PRETPLATITE SE NA ČASOPIS NATIONAL GEOGRAPHIC!

POSTANITE ČLAN VELIKE SVETSKE ZAJEDNICE KOJU ČINI 50 MILIONA ČITALACA ŠIROM SVETA!

- Svojim članstvom podržavate brojna naučna istraživanja i aktivno učestvujete u čuvanju planete

- Štedite novac i dobijate jedan broj (ili dva broja) magazina potpuno besplatno

- Dobijate svako izdanje časopisa National Geographic Srbija na kućnu adresu

- Dobijate originalni brendirani National Geographic Srbija poklon

- Garantovana cena – na vas se ne odnose poskupljenja časopisa za vreme trajanja pretplate.

- Dobijate svoj lični sertifikat o članstvu u društvu National Geographic.

Možete se pretplatiti OVDE.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka