Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMURAJSKI DUH: Portreti prikazuju lepotu i poštovanje prema starim ratnicima, koji se još uvek slave u Japanu

Fotografova potraga za svojim japanskim identitetom vodi ga do ponovnog otkrića prošlosti u sadašnjosti.

 Portret samuraja Izvor: RJOTARO HORIJUČI

NAKON GODINA snimanja fotografija izvan Japana, Rjotaro Horijuči je okrenuo kameru prema svojoj domovini. Dok je istraživao šta čini japanski identitet – i svoj identitet kao Japanca – počeo je da proučava matsuri, društvena slavlja koja se od davnina održavaju u svakoj regiji Japana.

Možda će vas zanimati i:

Kad je Horijuči posetio Festival Soma Nomaoj u prefekturi Fukušima, gde se poklonici i potomci samuraja odevaju u oklope i nadmeću na konjima svakog jula, bio je, kaže, "oduševljen i dirnut snagom i predanošću učesnika".

Pogledajte fotografije u galeriji:

Festival se održava duže od hiljadu godina; gospodar Some započeo je to kao vojnu obuku za samuraje koji su svoje živote posvetili zaštiti njegovog. Današnji učesnici nadahnjuju se disciplinom, čašću i odanošću kojih su se pridržavali samuraji – što su vrednosti koje su im pomogle da istraju u životnim nedaćama danas, uključujući razorni potres i cunami koji su 2011. godine pogodili područje Some u Fukušimi i prouzrokovali nuklearnu katastrofu.

Slušajući priče o ovim modernim učesnicima festivala i uvidevši snagu njihova uverenja, Horijuči je znao da će njegov sledeći projekat biti pokušaj da "uhvati njihove posebnosti i njihov identitet kao samuraja".

Prošlost oblikuje sadašnjost poštovalaca samuraja. Tokom istorije festivala učesnici su se prilagođavali vremenu koje se menjalo, ne odustajući od povezanosti sa samurajima. I kroz ove portrete Horijuči je pronašao vlastiti osećaj sebe – onaj koji se menja s promenama u vremenu i prostoru, ali čuva duh tradicije. – GAIL CUKIJAMA

Možda će vas zanimati i:
Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka