Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOPISNO OBOJENO NAUKOM: Hemičari i fizičari eksperimentišu s načinima pravljena još intenzivnijih nijansi prirodnih

Autor SARA GIBINS

Kako naučnici dobijaju ekstremno crnu, plavu, narandžastu...

 Intenzivne boje Izvor: REBEKA HEJL, NGM

JARKA, iskričavo plava boja leptira iz porodice Morphidae inspirisala je Endrua Parnela i njegove kolege. Očarani sposobnošću ovog leptira da proizvodi blistave prelive, fizičari i hemičari počeli su da istražuju kako bi i oni uspeli da proizvedu tako privlačnu boju – ne samo pomoću tonera već menjanjem same strukture materijala. "Mogli bismo da napravimo zaista lepe pigmente koji reflektuju svetlost, umnogome nalik onima kod leptira, oponašajući način kako ih priroda pravi", kaže Parnel, u čijoj se laboratoriji na engleskom Univerzitetu Šefild proučavaju boje spektra.

Možda će vas zanimati i:

Pigment stvara boju tako što upija sve talasne dužine svetlosti sem jedne određene. Suprotno tome, boje stvorene izmenom rasporeda molekula unutar pigmenta reflektuju samo jednu određenu talasnu dužinu. Parnel to naziva naukom kontrole svetlosti.

Plavi pigmenti retko se pojavljuju u prirodi. Ali oko 7.700 kilometara zapadno od Parnelove laboratorije, Mas Subramanijan, stručnjak za materijale na Državnom univerzitetu Oregon, slučajno je otkrio novi plavi pigment. Tragajući za magnetnim materijalom koji bi mogao da skladišti elektricitet i da se koristi u kompjuterima, Subramanijan i njegovi studenti postdiplomci stavili su mešavinu metalnih elemenata – itrijuma, indijuma i mangana – u peć i bili su iznenađeni kada su videli da su napravili jarkoplavu supstancu. Nazvao ju je YinMn, po simbolima ova tri elementa.

1. Ekstremno crno

Supercrni pigment prikazan ovde, koji je napravio britanski umetnik Stjuart Sempl, koristi se u slikanju akrilnim bojama. Supercrni premazi apsorbuju skoro svu vidljivu svetlost, skoro poput crne rupe. Oni čine da trodimenzionalni objekti izgledaju pljosnato. Čuveni crni materijal Vantablack koristi se za premaze luksuznih vozila i ručnih satova, ali je Tehnološki institut Masačusets prošle godine napravio još tamniju crnu.

2. Ekstremno plavo

YinMn (izgovara se jin-min) prvi je novi plavi pigment otkriven u poslednjih 200 godina. Ova jarka boja iznenađujuće je delotvorna u odbijanju toplote, što je čini korisnom u održavanju hladovine u zgradama.

3. Ekstremno ružičasto

Ovaj svetlucavi ružičasti pigment napravio je Sempl, koji pravi materijale koji se koriste u umetnosti i prodaje ih onlajn.

4. Ekstremno narandžasto

Ova RTZ narandžasta, koju proizvodi kompanija za proizvodnju boja Sheperd, sasvim je i zelena (odnosno ekološka), to jest bez toksičnih sastojaka poput olova i hromata.

5. Ekstremno žuto

Poput RTZ narandžaste, NTP žutu proizvodi kompanija Sheperd i ona se koristi da premazima i predmetima od plastike da jarku, dugotrajnu žutu nijansu.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka