Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEBESKA NAUKA: Četiri dana sa naučnicima na 3.580 metara nadmorske visine

Stanice se obično nalaze u zabačenim područjima ovog kontinenta, ali nijedna nije na toj visini kao Jungfraujoh u Švajcarskoj.

 Nebeska nauka.jpg Izvor: Konsta Punka

GODINU DANA JE Konsta Punka putovao po Evropi i fotografisao istraživacke stanice Integrisanog sistema osmatranja ugljenika, koji meri količine gasova staklene bašte.

Stanice se obično nalaze u zabačenim područjima ovog kontinenta, ali nijedna nije na toj visini kao Jungfraujoh u Švajcarskoj – niti tako dostupna turistima.

Možda će vas zanimati i:

DOLAZAK: VOŽNJA UZ PLANINU

Istraživačka stanica Jungfraujoh deluje nedostupno i izolovano – a to i jeste – ali ispod njenih vetrovima šibanih stena leži jedna ledena palata, radnja za prodaju čokolade i najviša železnicka stanica u Evropi. Da bi stigao tamo, Punka se, poput ostalih putnika, povezao vozom koji ide zupčastom prugom od Klajne Šajdega kroz tunel ispod planine. Kad je sišao iz voza, ušao je u veoma brzi lift. On ga je ispalio do istraživacke stanice na planinskom vrhu gde mu je, za razliku od turista, bilo omogućeno da četiri dana boravi s naučnicima.

U BROJKAMA

- Istraživačka stanica se nalazi na 3.580 metara nadmorske visine

- 1931. godine je izgrađena ova istraživačka stanica

- Prosečna temperatura je -7,5 stepeni C

LISTA ZA PAKOVANJE: UŠUŠKAVANJE

Punka se obukao za rano alpsko proleće – u paperje, vunu i brojne slojeve.

• Čizme za duboki sneg

• Foto-aparat s tri objektiva

• Pantalone za sneg (dovoljno tople da može da legne na tlo dok fotografiše divljač)

• Dron s tri dodatne baterije (baterije se brzo istroše u ovim oštrim uslovima)

• Zimske rukavice s prostorom za grejace za ruke (Punka je upravljao dronom goloruk, tako da mu je bilo neophodno da brzo ugreje ruke)

POLAZAK: "VEOMA MAGICNO JUTRO"

Neposredno pre nego što je udarila prolećna oluja nakon dva dana "lošeg jutarnjeg svetla", Punka je sa svojim dronom izašao na gornju platformu. "Želeo sam da istaknem stanicu, da posmatram planinu pri jutarnjem svetlu." Poslao je dron da lebdi daleko od vrha. Kada je postigao dobru tačku posmatranja, Punka je podigao ruke visoko u vazduh: "Ne slikam se tako često, ali sam želeo da pokažem srazmeru." Bilo je toliko hladno da je, nakon što je napravio ovaj snimak, požurio da upravlja dronom iz komfora istraživačke stanice.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka