Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putinova žurka

Za Rusiju organizovanje Zimskih olimpijskih igara može da posluži kao dokaz da se Rusija nalazi među svetskim silama. Ali letovalište Soči – meta napada islamistickih pobunjenika i poprište navodnog genocida – nije pogodno mesto ...

 Izvor: Foto: Tomas Dvorzak

Valerij Inozemcev hoda uzbrdo planinskom stazom između raskopina zahuktalog gradilišta. Penje se pored Olimpijskog sela, kraj nove velike vikendice (dače) nekog moskovskog funkcionera, prolazi između kamiona natovarenih šljunkom i čeličnim gredama – pored svega što nikada ranije ovde nije postojalo. Inozemcev već pola veka živi u Krasnajoj Poljani, nekadašnjem mirnom selu na severu Kavkaza, u Rusiji, još od vremena kada ovaj kraj nije bio u centru pažnje Kremlja. „Ovo je bilo najbolje mesto u Sovjetskom Savezu”, kaže on. „Netaknuta priroda. A sada...” Glas mu zamire uz mrzovoljan uzdah.

Saznajte i: Šta ne znate o Sočiju?

Inozemcev ima 73 godine, ali penje se uz planinu lakim, mladalačkim korakom. Stigavši do ivice kestenove šume, zastaje i popravlja svoju smeđu kabanicu. Prstima gladi svoje bujne, sede brkove, a zatim rukom pokazuje ka podnožju planine, gde se među građevinskim kranovima užurbano kreću radnici koji raskopavaju Krasnaju Poljanu i preobražavaju je u veliko javno dostignuće ruskog predsednika Vladimira Putina. „Ponekad priželjkujem da udari jak zemljotres i sve to uništi”, kaže Inozemcev. Kroz planinsku izmaglicu na krajnjem jugu nekadašnje moćne imperije Olimpijada samo što nije stigla.

Otkrijte i: Meteorske medalje u Sočiju

Državnom odlukom Zimska olimpijada stiže u neočekivano mesto. Igre u Sočiju na obali Crnog mora održaće se tik do nekadašnjeg bojišta u ratu sa Gruzijom, na mestu koje mnogi smatraju poprištem genocida (nad Čerkezima) i zonom uticaja obližnjih islamističkih pobunjenika (iz Dagestana, Čečenije, Ingušetije i Kabardino-Balkarije). Država je vaskrsla i nekada opaku miliciju – kozake, da pomognu u održavanju reda i mira koji bi mogao da bude narušen. Na sve strane se priča o korupciji, visoke temperature ugrožavaju sneg neophodan za takmičenja, a aktivisti pozivaju na bojkot Igara zbog antigej zakona koje je usvojio ruski parlament. Kao odgovor Putin je zabranio mitinge i proteste u Sočiju za vreme Olimpijade.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka