Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazin

Februar 2015

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Prvih 100 koraka

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Priznajem, imam tremu zbog ove završne reči, stote po redu. Nedeljama ranije „orao” sam po sopstvenom umu koja bi to tema mogla da obeleži ovaj jubilarni komad, ali nisam došao do zadovoljavajućeg odgovora. Sve dok nisam seo za računar i shvatio da svako od ovih stotinu obraćanja, uz to što je često „amandman” na neku od tema u broju, predstavlja mapu na kojoj sam filigranski iscrtavao autoportret i beležio potragu za onim „ja” koje bi da zahvati i severno i južno od ekvatora, koje bi da u skoku pređe sa 100. istočnog do 100. zapadnog meridijana. I eto, bez naročitih poteškoća, uz tek poneki izazov, to putešestvije traje, odmiče već prema 101. broju, ali ono bez vas ne bi bilo moguće. Sugestije čitalaca, povremene kritike i fotografije koje nam šaljete za mene su jasne smernice u kom pravcu treba nastaviti putovanje.

Ovu avanturu interesantnijom čini saznanje da se ona odvija u specifičnoj oazi omeđenoj žutim pravougaonikom koji je, čini mi se, veoma uspešno štiti od loših vetrova i opšte devalvacije oko nas. Ne treba nam bolji primer te devalvacije nego što je to „posmrtni život” Nikole Tesle, kojim bismo da se dičimo, ali nekad mislim da ga kao društvo ne zaslužujemo. Šta će uostalom popovske ruke na urni pronalazača koji je zadužio čovečanstvo? Zašto da kaljamo likove velikih ljudi štampajući ih na obezvređenim dinarima? Opterećeni prošlošću, a večito zagledani u bolju budućnost, izgleda da smo izgubili kompas, a prema zvezdama ne umemo da se upravljamo jer u školama imamo veronauku umesto prilagođene astronomije. Zbog toga, lako se može desiti da nas ta bolja budućnost zaobiđe (ili mi nju), ako nije već odmakla stotinu katuna dalje.

Znam da je lako izgubiti se u poplavi poluinformacija i pseudonaučnih „otkrića” i stoga pažljivo proveravamo sve jer nam je vaše znanje važno. I trudimo se zajedno sa vama da iz pomenute oaze nikne neko novo, neukaljano seme. Sudeći po ovih prvih 100 koraka možemo se nadati dobrom i hvala svima koji su doprineli da ti koraci budu sigurni, a putovanje zanimljivije.

Do sledećeg broja,

Najnovije

Priroda

Nauka