Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Decembar 2014

Čovečanstvo slikano koracima

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pre tačno godinu dana, na istom ovom mestu, pisao sam o Polu Salopeku i njegovom ambicioznom putovanju kroz 2.500 ljudskih generacija. Uporno i strpljivo, nogu pred nogu, Salopek prevaljuje planiranu rutu i hodajući stazom predaka slika portret savremenog čovečanstva. To njegovo putovanje, na čijem kraju možda stoji još jedna Pulicerova nagrada, meni u nekakvoj romantičarskoj vizuri izgleda kao koračanje u ime vrste. Nešto kao savremeni pesmoleti Aboridžina, čija mitologija govori o Zemlji prekrivenoj nevidljivim stazama koje se protežu svuda, ukrštaju međusobno, a zapravo se sastoje od pesama o postanku sveta.

Pol Salopek je na svom putu prošao i kroz Jerusalim, sveti grad Jevreja, hrišćana i muslimana, grad koji je izgleda bio omiljen i bogovima i njihovim prorocima pa se i dan-danas računa ko je i koliki pazar tu napravio. Za svaku od nabrojanih monoteističkih religija Jerusalim je "njihov" nešto više u odnosu na druge dve, a mnogi događaji od suštinskog značaja za te religije dogodili su se upravo u Jerusalimu: David je tu vladao i tu je sahranjen, Isus je tu proveo svoje poslednje dane i objavio se svojim učenicima, Muhamed se tu uzneo na nebo... Važni događaji propraćeni su i prigodnim sakralnim spomenikom, što je kasnije dovelo i do turističkog hodočašća, pored onog verskog. Za sada nevelika oblast prepunjena istorijom samo tiho krčka, no ne treba zaboraviti da i na tihoj vatri sva ta istorija, verske i društvene razlike mogu da "iskipe" u raznim pravcima. Nered iza toga neće moći da bude sređen.

Stoga je verovatno dobro da Zemljanin Salopek posećuje takva mesta, beleži o životu u njima i pokušava da bude zajednički imenitelj suprotstavljenim stranama, podsećajući nas sve na zajedničku istoriju vrste i izlazak iz raja, koji se, uprkos tvrdnji jevrejskih, hrišćanskih ili muslimanskih svetih spisa, dogodio u istočnoj Africi. Odatle smo kao vrsta pošli u neprekidnu šetnju koja traje već duže od 60.000 godina i ostaje nam da se nadamo da će buduće generacije znati gde smo pravili "greške u koracima" i da će nam oprostiti mnoga saplitanja u toj šetnji.

Držite korak s nama na putu ka 2015. godini.

Do sledećeg broja,

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka