Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazin

Jun 2010

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Ovog meseca počinje dugo očekivano Svetsko prvenstvo u fudbalu, za nas značajno jer naša zemlja prvi put samostalno nastupa među 32 najbolje reprezentacije sveta.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nadamo se i sa pravom očekujemo da neće obrukati ni sebe ni nas. Ovog puta fudbal je, možda i više nego ranijih godina, specifična mera, jedinica ujedinjenja i razdvajanja, slika i pokazatelj razlika i sličnosti širom Zemlje.

Igre loptom u mnogim kulturama imaju kultno simboličko značenje koje se dovodi u vezu sa kretanjem sunčeve lopte nebom. U srednjevekovnoj Evropi često se igrala igra pozlaćenom kožnom loptom, daleko većom od sadašnjih fudbalskih, u kojoj su neretko učestvovali i duhovnici, a, prema dostupnim podacima, igrala se i između neženja i oženjenih, od istočne do zapadne „kapije“, što je odgovaralo kretanju Sunca.

To je sasvim sigurno jedna od simboličkih pozadina najpopularnije igre na svetu, o čijem poreklu tragova ima u skoro svakom kutku sveta. Minhenski etnografski muzej poseduje dokument poreklom iz Kine, iz oko 50. godine pre nove ere u kojem se pominje igra slična današnjem fudbalu.

National Geographic u ovom broju posvećuje pažnju domaćinu Svetskog prvenstva, ali iz specifičnog, prepoznatljivog ugla, jer sportska manifestacija će se za četiri godine preseliti u Južnu Ameriku, u Brazil, dok će duboke podele stvorene rasnim razdvajanjem u Južnoafričkoj Republici još dugo ostati prisutne.

U senci svetskog loptanja ove godine nalazi se i stogodišnjica od rođenja Žaka Kustoa, čoveka koji nam je otkrio mnoge tajne „sveta tišine“. Zaista je veliko pitanje za koliko znanja bi danas čovečanstvo ostalo uskraćeno da nije bilo Kustoa i njegovog broda „Kalipso“.

U grčkoj mitologiji Kalipso je voljom bogova gostila Odiseja sedam godina na ostrvu Ogigiji, a potom mu je, doduše, teška srca, pomogla da sagradi čamac, snabdela ga i darivala dobrim vetrom. Nadajmo se da će i naši momci imati jedra puna vetra za uspešnu plovidbu od pobede do pobede.

Najnovije

Priroda

Nauka