Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

125 godina časopisa National Geographic

Oktobarskim izdanjem koje je posvećeno fotografiji i njenoj moći da transformiše svet, proslavljamo 125 godina postojanja časopisa…

  Izvor: Foto: promo

Prvi broj časopisa National Geographic izašao je u oktobru 1888. godine kao zvanično glasilo Društva National Geographic, neprofitne organizacije posvećene nauci i naučnim istraživanjima koja ima za cilj da inspiriše čovečanstvo na brigu o planeti. Od tada, National Geographic postao je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svetu i sinonim vrhunskog foto-žurnalizma. Časopis danas izlazi u 37 zemalja, a svakog meseca ga čita preko 60 miliona ljudi širom sveta. Prvi broj srpskog izdanja časopisa izašao je u novembru 2006. godine.

Časopis National Geographic svojom impresivnom istorijom predstavlja izvorište vrhunske fotografije – od pokretanja prvog fotografskog istraživanja noćnog neba do objavljivanja prvih podvodnih fotografija u boji, nastavljajući da pomera tehnološke i kreativne granice u ovoj oblasti. Tokom vremena časopis se pozicionirao kroz prvoklasno foto-novinarstvo, dokumentujući život planete i pokrećući ozbiljna pitanja o zašiti životne sredine i ljudskim pravima. Od tada časopis konstantno unapređuje svoj sadržaj eksperimentišući i sa digitalnim iskustvima, pronalazeći nove načine da dokumentuje svet i omogući čitaocima interaktivni pristup sadržajima.

Čaopis National Geographic proslavlja svoj jubilej specijalnim oktobarskim izdanjem posvećenim fotografiji. Izdanje „Moć fotografije“ predstavlja uticaj fotografije na čovečanstvo, fokusirajući se na njenu moć da dokaže činjenice, otkrije nepoznata mesta, slavi čuda sveta i inspiriše nas da zaštitimo prirodne lepote. Na naslovnoj strani oktobarskog broja časopisa ponovo je fotografija Šarbat Gule, čuvene avganistanske devojčice autora Stiva Mekarija snimljena u Pakistanu u izbegličkom kampu, koja je prvi put objavljena u junu 1985. godine.

„Istraživanje, avantura, otkriće, izazov saznanja... tako bi se ukratko moglo opisati proteklih 125 godina časopisa National Geographic. Sve to i još više ovaj časopis je podelio sa svojim čitaocima u proteklih 125 godina, pomerajući granice, otkrivajući, slaveći i štiteći život na Zemlji”, kaže Igor Rill, glavni urednik srpskog izdanja National Geographica.

Oktobarski broj srpskog izdanja časopisa u prodaji je od 4. oktobra.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka