Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazin

ŽIVOT SA LAVOVIMA: Gospodari savane, ali neprijatelji pastira i seljaka

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Kad se sukobe ljudi i lavovi, stradaju i jedni i drugi.

Izvor: Snimio: Brent Stirton

Lavovi su komplikovana stvorenja, veličanstveni iz daljine, ali vrlo opasni i neugodni za ljude koji moraju da žive sa njima. Oni su gospodari savane, ali i neprijatelji pastira i seljaka. Zato nije čudo što je njihov broj sve manji otkako je ljudska civilizacija počela da se širi.

Barem na tri kontinenta postoje dokazi o danima slave i propasti lavova. Pećina Šove u južnoj Francuskoj, sva ispunjena živopisnim slikama životinja iz paleolita, pokazuje nam da su pre 30 milenijuma u Evropi zajedno sa ljudima živeli i lavovi. Iz Knjige proroka Danila vidimo da su lavovi vrebali i oko Vavilona u VI veku pre naše ere. A postoje podaci da su lavovi opstajali u Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu sve do XIX ili XX veka. Jedino im je Afrika za sve ovo vreme bila sigurna kao utočište.

Izvor: Snimio: Brent Stirton
U Južnoafričkoj Republici hiljade lavova uzgaja se na rančevima, a zatim ih puštaju u ograđeno područje radi lova. Mnogi ljudi, uključujući i lovce, pitaju se koliko rančevi zaslužuju etiku časnog lova.
FOTO: BRENT STIRTON

Pogledajte galeriju fotografija

Ali i to se promenilo. Nova istraživanja pokazuju da je lav nestao iz skoro 80 odsto svog nekadašnjeg afričkog staništa. Niko pouzdano ne zna koliko je još lavova preostalo u Africi – možda najviše 35.000? Jer žive lavove je vrlo teško prebrojati. Stručnjaci su pak saglasni da je njihov ukupan broj poslednjih decenija vidno opao. Uzroci su brojni: gubitak i rasparčavanje staništa, ilegalni lov divljači koja je prirodni lavlji plen, zamke lovokradica u koje se greškom hvataju lavovi, rasterivanje prirodnog plena domaćom stokom, zarazne bolesti, ubijanje i trovanje lavova iz osvete zbog napada na stoku i ljude, ritualno ubijanje (poznato kao deo Masaji tradicije) i lov radi trofeja, kojim se uglavnom bave bogati Amerikanci.

Povezane vesti

Najnoviji podaci, koje su prikupili naučnici iz "Pantere" (međunarodne grupe za zaštitu velikih mačaka), Univerziteta Djuk, Inicijative za spas velikih mačaka Društva National Geographic i drugih organizacija, ukazuju na to da afrički lavovi danas žive na skoro 70 različitih područja (pogledajte mapu, str. XX XX), među kojima se ona najveća i najsigurnija mogu smatrati uporištima. Ali na onim najmanjim žive vrlo malobrojne populacije, izolovane, genetski ograničene i bez uslova za održanje na duži period. Drugim rečima, afrički lav nastanjuje arhipelag ostrvskih utočišta i mnoge od tih izolovanih populacija mogle bi uskoro da izumru.

Najnovije

Priroda

Nauka