Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOT SA LAVOVIMA: Gospodari savane, ali neprijatelji pastira i seljaka

Kad se sukobe ljudi i lavovi, stradaju i jedni i drugi.

  Izvor: Snimio: Brent Stirton

Lavovi su komplikovana stvorenja, veličanstveni iz daljine, ali vrlo opasni i neugodni za ljude koji moraju da žive sa njima. Oni su gospodari savane, ali i neprijatelji pastira i seljaka. Zato nije čudo što je njihov broj sve manji otkako je ljudska civilizacija počela da se širi.

Barem na tri kontinenta postoje dokazi o danima slave i propasti lavova. Pećina Šove u južnoj Francuskoj, sva ispunjena živopisnim slikama životinja iz paleolita, pokazuje nam da su pre 30 milenijuma u Evropi zajedno sa ljudima živeli i lavovi. Iz Knjige proroka Danila vidimo da su lavovi vrebali i oko Vavilona u VI veku pre naše ere. A postoje podaci da su lavovi opstajali u Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu sve do XIX ili XX veka. Jedino im je Afrika za sve ovo vreme bila sigurna kao utočište.

 U Južnoafričkoj Republici hiljade lavova uzgaja se na rančevima, a zatim ih puštaju u ograđeno područje radi lova. Mnogi ljudi, uključujući i lovce, pitaju se koliko rančevi zaslužuju etiku časnog lova.
U Južnoafričkoj Republici hiljade lavova uzgaja se na rančevima, a zatim ih puštaju u ograđeno područje radi lova. Mnogi ljudi, uključujući i lovce, pitaju se koliko rančevi zaslužuju etiku časnog lova.
Izvor: Brent Striton

Ali i to se promenilo. Nova istraživanja pokazuju da je lav nestao iz skoro 80 odsto svog nekadašnjeg afričkog staništa. Niko pouzdano ne zna koliko je još lavova preostalo u Africi – možda najviše 35.000? Jer žive lavove je vrlo teško prebrojati. Stručnjaci su pak saglasni da je njihov ukupan broj poslednjih decenija vidno opao. Uzroci su brojni: gubitak i rasparčavanje staništa, ilegalni lov divljači koja je prirodni lavlji plen, zamke lovokradica u koje se greškom hvataju lavovi, rasterivanje prirodnog plena domaćom stokom, zarazne bolesti, ubijanje i trovanje lavova iz osvete zbog napada na stoku i ljude, ritualno ubijanje (poznato kao deo Masaji tradicije) i lov radi trofeja, kojim se uglavnom bave bogati Amerikanci.

Možda će vas zanimati i:

Najnoviji podaci, koje su prikupili naučnici iz "Pantere" (međunarodne grupe za zaštitu velikih mačaka), Univerziteta Djuk, Inicijative za spas velikih mačaka Društva National Geographic i drugih organizacija, ukazuju na to da afrički lavovi danas žive na skoro 70 različitih područja, među kojima se ona najveća i najsigurnija mogu smatrati uporištima. Ali na onim najmanjim žive vrlo malobrojne populacije, izolovane, genetski ograničene i bez uslova za održanje na duži period. Drugim rečima, afrički lav nastanjuje arhipelag ostrvskih utočišta i mnoge od tih izolovanih populacija mogle bi uskoro da izumru.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka