Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iza objektiva: Život lavova

Fotograf National Geographic, Majkl Nikols, govori o nezaboravnom iskustvu dokumentovanja života lavova iz Serengetija...

 Izvor: Snimio: Majkl Nikols

Za fotografa National Geographic, Majkla Nikolsa, noć je pravo vreme za rad. Mačke obično prespavaju dan, čuvajući snagu za noćni lov. Nikols je koristio infracrveno svetlo kako bi nesmetano fotografisao lavove dok love, a da ih pritom ne uznemiri. Krupne kadrve zapravo je napravio mali robot, na koji je bila pričvršćena kamera. "Nikada nismo koristili opremu koja bi ih uznemirila ili im uskratila obrok. Trudili smo se da im ukažemo poštovanje”, kaže Nikols.

Zaista ste se zbližili sa lavovima.

Da. Imali smo posebnu povezanost. Naš automobil je bio udaljen svega nekoliko metara od njih. Videli smo mladunce lavova i posmatrali ih kako rastu. Nisam verovao da su tako bliski. Oni su drugačijih od domaćih, kućnih mačaka koje su samostalne. Tamo se vidi koliko lavovi zavise jedni od drugih.

Da li ste se bojalida vas ne povrede?

Psihološki je bilo zaista čudno. Morate biti ubeđeni da ne žele da vas povrede. Ali ako napravite grešku i istupite iz automobila, sve to može da se promeni. Jedan udarac, i gotovi ste.Jednom je lav bio udaljen svega jedan metar i za malo nije ušao u naše vozilo.

Da li ste primetili da su se osećali ugroženo zbog vašeg prisustva?

Bili su nervozni u početku, ali su se ubrzo navikli. Automobil su posmatrali kao jedinstvenu stvar, ne shvatajući da se unutra nalaze ljudi. Lavovi su veoma praktične životinje, tako da ne troše energiju sve dok vas ne vide kao pretnju. Bili smo veoma blizu, ali nismo došli u kontakt sa njima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka