Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KULT SLONOVAČE: Da li se pokolj može zaustaviti?

Svake godine na hiljade slonova bude ubijeno da bi njihove kljove bile izrezbarene za potrebe verskih obreda. Da li se ovaj pokolj može zaustaviti?

  Izvor: Snimio: Brent Stirton

Tokom januara 2012. godine stotinu pljačkaša na konjima upalo je iz Čada u Kamerunski nacionalni park Nuba Nđihad i pobilo na stotine slonova – čitave slonovske porodice – u jednom od najkrvavijih pokolja koji se dogodio otkako je 1989. godine stupila na snagu globalna zabrana trgovine slonovačom. Koristeći kalašnjikove i tromblonske mine, ubijali su slonove s vojničkom preciznošću, slično pokolju koji se odigrao 2006. godine izvan čadskog Nacionalnog parka Zakuma. A onda su neki zastali da bi se pomolili Alahu. Gledano sa zemlje, svaka od naduvenih slonovskih lešina predstavlja spomenik ljudskoj pohlepi.

 kamerunskom Nacionalnom parku Buba Nđihad iza jednog od najvećih pokolja slonova u proteklih nekoliko decenija ostala su trupla. Naoružane tromblonima i kalašnjikovima, lovokradice su pobile više od 300 slonova.
kamerunskom Nacionalnom parku Buba Nđihad iza jednog od najvećih pokolja slonova u proteklih nekoliko decenija ostala su trupla.Naoružane tromblonima i kalašnjikovima, lovokradice su pobile više od 300 slonova.
Izvor: Brent Striton

 U odnosu na prethodnu deceniju nivo krivolova na slonove je trenutno najgori, a u odnosu na prethodne godine nivo zaplene nelegalno stečene slonovače je na najvišem stupnju. I iz vazduha, raštrkana tela čine besmislen prizor zločina – može se videti koje su životinje bežale, koje majke su pokušale da zaštite mladunčad, kako je zajednički stradalo jedno preplašeno krdo od 50 slonova, poslednje ubijeno od desetina hiljada slonova koje ubijaju širom Afrike svake godine. Posmatrano s veće distance, s aspekta istorije, ovo polje smrti ne predstavlja nikakvu novost. Ono je svevremeno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka