Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastajala priča „Krvavo blago“

Zavirite iza kulisa i saznajte kako izgleda pisati i istraživati za National Geographic…

  Izvor: Snimio: Brent Stirton

Brajan Kristi proveo je više od dve godine radeći na zadatku razotkrivanja svih detalja u vezi sa ilegalnom trgovinom slonovače, koja je u ovoj dekadi dostigla svoj istorijski vrhunac. Njegovo istraživanje po prvi put je pružilo detaljan uvid u zamršeni svet krivolovstva i religijom podstaknute trgovine. Ako ste se pitali kako izgleda pisati za National Geographic, ovaj razgovor sa Oliverom Pejnom, urednikom tema u časopisu National Geographic i urednikom teksta o trgovini slonovačom, mogao bi da vam pruži dobar uvid u to.

Zašto se National Geographic odlučio da istraži ovu temu?

OP: Društvo National Geographic oduvek podržava naučnike i ekologe u nameri da razumeju biologiju afričkih slonova i osiguraju njihovo buduće blagostanje. Časopis National Geographic, kao glasilo Društva, uvek je bio lider u izveštavanju o slonovima. U septembru 2008. godine, na primer, objavili smo veliku priču o decenijskom istraživanju i konzervatorskim naporima zoologa Jana Daglas-Hamiltona u kenijskom Sambura rezervatu. Nivo krivolovstva slonova sada je ponovo dostigao kritičnu tačku, pa kada je Brajan Kristi predložio istraživanje o ilegalnoj trgovini slonovačom, bila je to laka odluka za časopis.

Šta čini baš Brajana Kristija kvalifikovanim za ovu priču?

OP: Kristi je po profesiji advokat i on je čvrst – i šarmantan – momak. To je moćna kombinacija za istraživača. Proveo je godine razvijajući konekcije sa ključnim ljudima u svetu trgovine, očuvanja i pravne zaštite divljih životinja. On je pedantan istraživač koji ume da razmišlja van okvira zvaničnih dokumenata, hvatajući u omču važne tragove i povezujući ih u celinu. Na terenu, on je efikasan i usmeren, jer je uvek dobro pripremljen. To je delom razlog zašto mu polazi za rukom da izvuče zapanjujuće informacije iz svojih izvora. Svi ti kvaliteti postali su očigledni kada sam prvi put radio sa Kristijem na istraživačkoj priči „Kingpin“ o malazijskom krijumčaru divljih životinja Anson Vongu, koja je objavljena u januaru 2010.

Koje zemlje je posetio Kristi tokom svog istraživanja?

OP: Kada je postalo jasno da religija igra značajnu ulogu u priči o ilegalnoj slonovači, Kristi je promenio pravac: identifikovanje glavnih ljudi u trgovini i kriminalnih organizacija, kao i praćenje traga slonovače odveli su ga sa planiranog puta. Geografski fokus je pomeren sa Afrike ka zemljama u kojima žive kupci slonovače, kao što su Filipini, na primer, gde je religiozna upotreba slonovače duboko ukorenjena u kulturu. Tokom istraživanja, Kristi je putovao u Tanzaniju, Keniju, Filipine, Tajland, Vatikan, Englesku, Kinu, Katar i Ženevu u Švajcarskoj.

Koliko dugo je trajalo istraživanje?

OP: Kristi je proveo nekoliko meseci obavljajući pred istraživanja, a tek onda krenuo na teren. Sve u svemu, ovom pričom se „puno radno vreme“ bavio više od dve godine.

Ovo je prvi put da je javno otkrivena veza između verskih rituala i krijumčarenja slonovače. Šta kaže Vatikan o upotrebi slonovače za izradu religioznih predmeta?

OP: Crkvena doktrina kaže da je „suprotno ljudskom dostojanstvu izazivati patnju ili smrt životinja, bez potrebe.“ Sigurno je, slonovi stravično pate u rukama lovokradica. Zamolili smo Vatikan da prokomentariše religioznu upotrebu slonovskih kljova i još uvek čekamo odgovor.

Izvor:National Geographic News Watch

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka