Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 1860. godine do današnjih dana: Petrovaradninska tvrđava kroz istoriju - u fotografijama

Na desnoj obali Dunava u Novom Sadu, dostojanstveno stoji tvrđava, koja vekovima čuva priče.

 Petrovaradinska tvrđava Izvor: Antiqua Print Gallery / Alamy / Alamy / Profimedia

"Grad Varadin leži na obali reke Dunav, njegova citadela ima šestougaoni oblik, a nalazi se na jednom visokom brdu koje se diže nebu pod oblake. To je nepristupačan, čvrst i u istinu star grad... Grad ima sedam velikih kula, svi bastioni izgrađeni su skladno... U tvrđavi ima svega dve stotine daskom pokrivenih kuća bez ograda i bašta, zatim Sulejman-hanova džamija, skladište municije i žitni ambari... Na jugoistočnoj strani nalaze se samo bregovi i po njima sve sami vinogradi".

Ovo su reči kojima je čuveni turski putopisac Evlija Čelebija u srednjem veku opisao jedan od simbola Novog Sada. Petrovradinska tvrđava kao toponim od izuzetnog značaja prisutna je u dokumentima kroz čitavu noviju istoriju, a ni u dalekoj prošlosti nije bila zanemarena.

Naseljavali su je, opsedali, branili još od neolita - kažu arheološka istraživanja. A kako je ona izgledala kroz vekove, pa sve do danas, pokazujemo vam u nekoliko skica, gravura, razglednica i sačuvanih fotografija.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka