Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojna služba u Izraelu: Koliko traje obuka za žene, a koliko za muškarce i kada neko može da bude izuzet?

Izrael je zbog trenutne situacije morao da mobiliše svoje oružane snage, jedne od najvećih na svetu ako se računaju i aktivni vojnici i rezervisti. Ovo je sve što treba da znate o služenju vojnog roka u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

 Vojska Izraela-0488668249.jpg Izvor: hernandez jose maria / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo sve zemlje na svetu imaju neku vrstu vojne zaštite od ratnih sukoba, ali nemaju sve svoju vojsku. Razlozi za to se kreću od pitanja finansiranja do internih organizacionih odluka. 

Trenutno, manje od trećine zemalja u svetu nastavlja da nameće obaveznu vojnu službu. Među njima su npr države poput: Švedske, Finske, Rusije, Grčke, Кube, Obale Slonovače, Južne Кoreje, Azerbejdžana, Egipta ili Izraela.

S obzirom na napad Hamsa koji se dogodio prethodnog vikenda i dešavanja u Pojasu Gaze, poslednja navedena je morala da mobiliše svoje oružane snage, jedne od najvećih na svetu ako se računaju i aktivni vojnici i rezervisti. Prema dostupnim podacima ta brojka trenutno iznosi oko 360.000 ljudi, što se smatra najvećim odazivom još od Jomkipurskog rata.

Fotografije sa aerodroma širom sveta na kojima Izraelci strpljivo čekaju u redovima da se ukrcaju u avione za domovinu i odazovu pozivu, govore da će te brojke verovtno biti i veće. 

Vojni rok u Izraelu

Izraelske odbrambene snage (IDF) predviđaju obaveznu vojnu službu i za muškarce i za žene, ali uz neke izuzetke i različite uslove u zavisnosti od lične situacije.

Svi državljani Države Izrael moraju služiti vojnu službu od 18. godine, uključujući i one koji imaju dvojno državljanstvo. Za muškarce, minimalni staž je 36 meseci, dok žene moraju da odsluže minimalno 24 meseca.

Кada se ovaj vremenski period završi, vojnici mogu dobrovoljno da nastave svoju obuku kako bi postali pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga ili da ostanu rezervisti do 51. godine, i u tom slučaju mogu biti pozvani da učestvuju u odbrani države ako je procenjeno da je njihova služba neophodna. Osim toga, rezervisti svake godine dobijaju dodatnu obuku koja traje 4 meseca.

Neki pojedinci i grupe su oslobođeni obaveze služenja vojnog roka, iako mogu služiti dobrovoljno. Ovo je slučaj arapskih, hrišćanskih, muslimanskih i ultrapravoslavnih građana, kao i religioznih žena, mladih Izraelaca ispod 16 godina koji žive u inostranstvu, ili onih koji se smatraju nesposobnim iz zdravstvenih razloga, bilo fizičkih ili psihičkih.

Međutim, ukoliko se građanin za kog ne postoje bilo kakve prepreke u služenju vojnog roka - ne odazove, Izrael takve pojedince hapsi i zatvara zbog neposlušnosti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka