Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njihovi agenti poznati su po liberalnom stavu vezanom za kidnapovanja i atentate: Tajna služba Mosad

"Gde nema saveta, ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost," moto je tajne službe koja se smatra i jednom od najefikasnijih na svetu.

 Ubistvo Al Džihada-0443937405.jpg Izvor: Sven NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Fokus ove organizacije je skupljanje obaveštajnih podataka, organizovanje tajnih akcija i antiterorizam usmeren prvenstveno na susedne arapske zemlje i organizacije. Kako je izuzeta iz Ustava Izraela, često se naziva "državom unutar države", a njen direktor odgovara jedino premijeru.

Čuvena poput CIA-e i MI6

Prema nekim procenama u Mosadu je zaposleno oko 1.200 ljudi, što ga čini drugom najvećom špijunskom agencijom na Zapadu. Prva je američka CIA, i zajedno sa njom i britanskim MI6 i ruskiim SVR, predstavlja jednu od najpoznatijih na svetu. Danas mnogi veruju da je upravo on taj koji garantuje stabilnost i opstanak Izraela na Bliskom istoku. Pored toga poznat je po svojoj efikasnosti, ali i liberalnoj politici kidnapovanja i atentata.

Samo godinu dana nakon nastanka države Izrael, tačnije u decembru 1949. godine je formiran. Cilj je bio da koordiniše saradnju između već postojećih bezbednosnih službi, ali je brzo reorganizovan i stavljen pod direktnu kontrolu premijera. Drugim rečima, ovo je civilna služba u kojoj nema vojnika. 

Kidon je jedinica elitnih atentatora iz jednog od ogranaka Mosada, i o njoj nije poznato mnogo toga: sem da se ljudstvo regrutuje iz redova bivših elitnih jedinica specijlnih snaga IDF-a i da su od Drugog svetskog rata izvršili više atentata od bilo koje druge jedinice tajnih službi na Zapadu.

Organizacija je tajna, iako se zna da u sedištu u Tel Avivu postoji šest odeljenja: za prikupljanje - odgovorno za špijunske operacije, političke akcije i veza - sprovodi političke aktivnosti i održava komunikaciju sa drugim obaveštajnim službama i državama sa kojima ne postoje diplomatski odnosi, specijalne operacije - odgovorno za atentate, sabotaže i paravojne projekte, LAP - odgovorno za psihološko ratovanje i propagandu, kao i još dva odeljenja - za istraživanje i tehnološko. 

Ipak, tokom godina postojanja i rada na terenu nisu ih zaobišli ni skandali, pa se i danas prepričava ubistvo kelnera Ahmed Buhčika, slučano pomešanog sa jednim od vođa Crnog septemba - odgovornih za Minhenski masakr na OI 1972. godine. 

Kao i događaj iz 1997. godine kada su dva njihova agenta uhvaćena sa lažnim pasošima u Jordanu. Ovaj potez je razljutio vlasti araprske države jer je meta bio jedan od vođa Hamasa i šeik Halid Mašal, ali i Kanadu jer su korišćeni njihovi lažni pasoši - i to po drugi put za kratko vreme. Kako bi izbegli pogubljenje agenata, Izrael ih je razmenio za jednog od vođa Al-Aksa infatide, Ahmeda Jasina. 

Ali, i uspešne akcije od kojih su najpoznatije: lociranje i hvatanje naciste Adolfa Ajhmana; kidnapovanje nuklearnog fizičara u Italiji, po imenu Mordehej Vanunu; likvidacija osnivača Palestinske oslobodilačke organizacije Abu Džihada; dobavljanje informacija o iračkom nuklearnom reaktoru Ozirik. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:01
"MOSAD NIJE KRIVAC ZA KATASTROFU U IZRAELU, VEĆ ONI!" Gajić smatra da su od 3 izraelske službe ONI napravili NAJVEĆI PROPUST
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka