Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog nje su 'žene u Iranu inspiracija svetu': Ko je Narges Mohamadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023.?

Vest o nagradi je dobila u ozloglašenom zatvoru "Evin" u Teheranu, gde se nalazi na odsluženju duge zatvorske kazne.

 Dobitnica Nobela ya mir-0811467035.jpg Izvor: Profimedia

Prestižnu nagradu Mohamadi je dobila "za svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promociju ljudskih prava i slobode za sve", rekla je predsednica Komiteta Berit Rajs-Andersen.

Narges Mohamadi (51) jedna je od najpoznatijih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu i zbog toga je više puta bila u zatvoru. Ona i sada služi dugu zatvorsku kaznu u ozloglašenom zatvoru "Evin" u Teheranu.

Krajem 2022. godine, tokom pobune protiv iranskog režima, Mohamadi je iznela na videlo izveštaj koji je otkrio navodno mučenje desetina žena u zatvorima maksimalne bezbednosti. Ona je o tome objavila i knjigu pod nazivom Mohamadi "Bela tortura". Po toj knjizi snimljen je i istoimeni dokumentarni film.

Šta je "bela tortura"?

Izraz "bela tortura" odnosi se na psihološku metodu torture koja se primenjuje u Iranu: zatvorenici su na duži, neodređeni vremenski period, zatvoreni u izolacionoj ćeliji u kojoj je sve potpuno belo.

S obzirom na napetu svetsku situaciju sa ratom u Ukrajini, klimatskom krizom i drugim krizama i sukobima u raznim delovima sveta, ove godine u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir bilo je 259 ličnosti i 92 organizacije. Ukupan broj od 351 kandidata bio je drugi najveći ikada. Nobelov komitet tradicionalno zadržava u tajnosti ko je bio među nominovanima 50 godina.

Nobelova nagrada za mir smatra se najvažnijom političkom nagradom na svetu. Od kada je prvi put dodeljena 1901. godine, do sada ju je dobilo više od 140 ljudi i organizacija. Prošle godine nagradu su dobili zarobljeni beloruski advokat Ales Bjaljacki, koji je aktivan pre svega u oblasti ljudskih prava, kao i ruska organizacija "Memorial" i "Center for Civil Liberties" iz Ukrajine. Time im je, kako je bilo objavljeno, odato priznanje za angažman po pitanju zaštite civilnog društva u njihovim zemljama, odnosno prava na kritikovanje vlasti i zaštitu osnovnih prava građana.

Iranska aktivistkinja Mohamadi je tek 19. žena na listi dobitnika Nobelove nagrade za mir – zajedno sa 92 muškarca.

"Žene u Iranu su inspiracija svetu"

Ujedinjene nacije pozdravile su odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade iranskoj aktivistkinji. "Žene u Iranu su inspiracija svetu", rekla je danas Liz Trosel, portparolka kancelarije za ljudska prava UN u Ženevi i dodala da se žene poput Mohamadi nepokolebljivo zalažu za svoja prava, uprkos diskriminaciji, zatvorskim kaznama i nasilju.

Nobelova nagrada za mir je, baš kao i sve druge nagrade koje se dodeljuje na osnovu testamenta pronalazača dinamita Alfreda Nobela, dotirana s jedanaest miliona švedskih kruna (oko 950.000 evra). Nagrada za mir je jedina koja se dodeljuje u norveškom glavnom gradu Oslu. Za sve ostale nadležan je Nobelov odbor u švedskoj prestonici Stokholmu.

Izvor: Deutche Welle

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka