Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako i kada je nastao Hamas - palestinska ekstremistička grupa koja vlada Gazom?

Sukobi između Izraela i Hamasa tinjaju decenijama. Kako je i kada nastala organizacija koja je 6. oktobra 2023. pokrenula napad na Izrael?

 Hamas-0812227200.jpg Izvor: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

 Harakat al-Mukavama al-Islamija ili Hamas je najveća i jedna od nekoliko ekstremističkih islamskih grupa. Organizacija Hamas je nastala 1987. godine iz ogranka Muslimanskog bratstva - sunitske islamističke grupe koja je osnovana početkom prošlog veka u Egiptu. Izrael tada nije smatrao da im od šeika A. Jasina iz Hamasa preti bilo kakva opasnost u pojasu Gaze, sve dok 1989. godine nije došlo do prve Intifade, tj pobune.

Tom prilikom su dva izraelska vojnika ubijena, a Izrael je vrlo brzo odgovorio zarobljavanjem Jasina i progonom oko 400 pobunjenika Hamasa u južnom Libanu. Do danas, njihove vođe insistiraju na tvrdnjama da je Izrael okupatorska sila, te je smatraju nelegitimnom državom koju pokušavaju da oslobode i odbijaju da prihvate mirovne sporazume sa Izraelom koji je nastao sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom u Oslu, tokom 1993. godine.

Zašto?

Sukobi sa Palestinom tinjaju još pre osnivanja Države Izraela, 1948. godine. Tokom decenija na obe strane je ubijeno i ranjeno mnogo ljudi, a stvari se dodatno komplikuju od 1967. godine kada je Izrael od Egipta preuzeo pojas Gaze i povukao se sa iste teritorije 2005. godine. 

 Mapa Pojasa Gaze
Pojas Gaze
Izvor: Shutterstock

Nakon građanskog rata sa palestinskim frakcijama 2007. godine, teritorija na kojoj živi oko 2 miliona Palestinaca je pala pod kontrolu Hamasa. Do prvog većeg sukoba je došlo 2014. godine kada je Hamas 30. juna ispalio rakete na Izrael. Oni su potom odgovorili vazdušnom vatrom većih razmera na pojas Gaze, a kako ni to nije urodilo plodom pokrenuli su kopnenu akciju koja je prema rečima izraelskih vlasti bila uspešna i rezultirala je prekidom vatre sa obe strane.

Tokom 2018. godine, kao i 2021. godine takođe je došlo do sukoba većih razmera, međutim, u subotu 6. oktobra 2023. godine Hamas je pokrenuo koordinirani kopneni, morski i vazdušni napad koji je u potpunosti iznenadio vlasti Izraela.

Mediji za sada javljaju da je na stotine Izraelaca ubijeno ili nestalo, a više od 100 uzeto za taoce. Ova situacija se smatra najgorim bilasnom u protekloj deceniji. S druge strane, analitičari smatraju da do napada nije došlo slučajno jer je to datum 50. godišnjice od početka Jomkipurskog rata, koji je Izrael voio protiv svojih suseda pod vođstvom Egipta i Sirije.  

Sjedinjene Države, EU i Izrael, Hamas smatraju terorističkom organizacijom. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:36
Hamas objavio nove snimke akcije upada u izraelsku bazu Beeri
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka