Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Od Kulina bana i dobrijeh dana': Ko je bio ovaj misteriozni vladar i u kakvim je odnosima bio sa Nemanjićima?

Njegovo poreklo i život su obavijeni velom misterije, sem iz par izvora u kojima se spominje o Kulinu banu se ne zna mnogo. Međutim, narodno predanje govori drugačije: "Od Kulina bana i dobrijeh dana".

 Povelja_Kulina_bana.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Javno vlasništvo)

"U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amin. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi, kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim vam prijateljem biti od sada i doveka.

I pravicu držati s vama i pravo poverenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gde god se žele kretati, gde god koji hoće, s pravim poverenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a što mi ko dade svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. Neka mi Bog pomogne i ovo sveto Četveroevanđelje."

Povelja Kulina bana, 29. august 1189. godine

Šta se zna o Kulinu banu i dobrijem danima?

Vladao je Bosnom od 1180. do 1204. godine i iza sebe je ostavio povelju na osnovu koje se zna da je dubrovačke trgovce oslobodio uobičajenih carina. Na ovaj način mi znamo da on jeste postojao, ali koliko i da li je ona stara "Od Kulina bana i dobrijeh dana" istinita? Ne zna se pouzdano.

Njegovo poreklo je istoričarima nejasno, a u svojim delima spominje ga i Mavro Orbin: kako je nasledio bana Borića i potom vladao 36 godina, stoga je vrlo verovatno da su njih dvojica bili rođaci. Veruje se da je na vlast postavljen od strane Vizantije i da je prvo bio u vazalnim odnosima sa njima, a kasnije i sa ugarskim kraljem. 

S druge strane on je bio u rodbinski vezama sa dinastijom Nemanjića. Kulinova sestra je bila žena vladara Zahumlja Miroslava - brat raškog župana Stefana Nemanje. Dok je on bio oženjen Vojislavom, rođenom sestom ova dva vladara i ćerkom vlastelina Zavide. Sa njom je imao dva sina, od kojih je ban Stjepan poznat istoriji, dok drugi to nije. 

Zanimljivo je da ga je jednom prilikom vladar Zete i veliki župan Raške, Vukan Nemanjić prijavio papi Inoćentiju III, kako je zajedno sa svojom porodicom i brojnim podanicima odan jeretičkoj veri. Ubrzo je usledila reakcija poglavara crkve, a Kulin ban je morao pred svedocima da se odrekne svog učenja. 

Ne zna se gde je sahranjen. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag Popovic

Kulin ban je sigurno bio Srbin. Ako ne vjerujete pitajte onoga Rakovica. On ce Vam to potvrditi

Рашо

Само из ове повеље и онога што сте навели зна се довољно!

Najnovije

Priroda

Nauka