Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojedini izgledaju kao da su juče sklopili oči: Katakombe Palerma - mesto ispunjeno stotinama leševa i mumija

Ispod jednog kapucinskog samostana u Palermu, krije se tajna od koje mnoge podilazi jeza - katakombe ispunjene stotinama leševa i mumija.

 Katakombe u Palermu_1522423061.jpg Izvor: Shutterstock / Stanislavskyi

Palermo je grad prepun spomenika koji evociraju na njegovu nekada burnu prošlost. Vladari i narodi koji su vladali ovim gradom i mediteranskim ostrvom su brojni. Stoga ne čudi da on danas poseduje suptilni dekadentni šarm koji svake godine privlači hiljade posetilaca.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da glavni grad Sicilije krije i pomalo jezivu tajnu. U katakombama kapucinskog samostana u Palermu nalazi se muzej smrti. Кada se posetilac spusti niz desetak stepenica koje ga vode do šest podzemnih odaja raspoređenih ispod manastira, iznenađenje i užas očekuju ga na svakom koraku: zidove prekriva bezbroj leševa i mumija.

Pokojnici su podeljeni u različite odaje prema starosti, polu ili delatnosti: deca, žene, muškarci, fratri... 

Od početka do kraja

Istorija katakombi u Palermu datira iz 1599. godine, kada su fratri osnovali podzemne prostorije ispod samostana kao počivalište za svoju pokojnu braću. Međutim, kada su hteli da prošire ograđeni prostor da bi nastavili sa istom praksom, tamo su na opšte iznenađenje otkrili oko 40 tela u odličnom stanju.

Pojavu su pripisali vazdušnim strujanjima, hemiji zemljišta i suvoći životne sredine. Uprkos dobrim uslovima za konzervaciju tela, oni su paralelno smisli i tehniku veštačke mumifikacije.

Prema bratu Benedetu Sambenedetiju, monasi su napravili posebnu prostoriju za leševe u koje su smešteni na osam meseci da se osuše. Potom su kupani u sirćetu i izlagani na otvorenom nekoliko dana, nakon čega bi pokojnike oblačili i smeštali u drvene kutije raspoređene duž hodnika katakombi. 

Vremenom ova praksa sahranjivanja je postala popularna i među viđenijim stanovnicima Palerma. Porodice bi plaćale donacije samostanu, a monasi bi se trudila da održavaju njihove leševe u što boljem stanju - oni najbogatiji bili su i mumificirani. Poseban slučaj je Rozalija Lombardo, devojčica koja je umrla 1920. godine, a čija mumija je najbolje očuvan leš u katakombama.

Кatakombe su ostale u upotrebi do 1880. godine, kada su vlasti zabranile nove sahrane. Uprkos tome, postojala su dva izuzetka: američki konzul Đovani Paternit je ovde sahranjen 1911. godine, i spomenuta Rosalija Lombardo.

Već 1950. godine katakombe su otvorene za javnost kao turistička atrakcija, a od tada ih svake godine poseti oko 40.000 ljudi. Neki od njih su privučeni sablasnim prizorima, drugi su samo radoznali, a neki dolaze ovde da razmišljaju o životu i smrti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka