Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obožavali su ga i ljudi i bogovi, muškarci i žene: Starogrčki bog Apolon - kako je osnovao proročište u Delfima?

Starogrčki bog svetlosti, muzike i poezije, lečenja i pošasti, proročanstava i znanja, reda i lepote, ali i streljaštva i poljoprivrede. Sve to je u nekom trenutku bio najlepši od svih bogova sa Olimpa - Apolon.

 Apolon_1559019455.jpg Izvor: Shutterstock

Njegova uloga u starogrčkoj mitologiji je toliko složena i kompleksna, da je često prikazivan kao i Zevs, vrhovni bog. Međutim, ukoliko želimo da pojednostavimo stvari onda se može reći da je on predstavljao personifikaciju hramonije, razuma i umerenosti, ali i savršen spoj fizičke superiornosti i vrlina. Stoga, ne čudi da su i Rimljani preuzeli ovo božanstvo i uvrstili ga u svoj panteon. 

Apolon je bio zadužen za toliko stvari da su i njegovi epiteti brojni. Kao bog sunca zvali su ga "Svetli", kao proroka "Onaj koji krivo govori", a kao boga muzike "Vođa muza". Konačno, mesta Apolonovog obožavanja dovela su do nastanka još tri njegova epiteta: "Delijan", "Delfijski" i "Pitijski".

Poreklo njegovog imena i dalje je nepoznato, iako su antički izvori ukazivali da bi ono moglo da znači "Uništitelj". Moderni istraživači ne dele njihovo mišeljenje, već smatraju da paralelu treba tražiti u starogrčkoj reči "appella", koja znači "tor za ovce", te da je njegova prvobitna uloga najverovanije bila zaštita stada. 

Međutim, njegova transformacija od pastira je dovela do savršeno građenog mladića, koji je često prikazivan sa lovorom na glavi i lukom i strelom ili lirom u rukama.

Sin Zevsa i Lete, brat Artemide - traži osvetu

Nakon što se Zevsu zaljubio u Letu, boginju stočarstva, ona je vrlo brzo ostala trudna sa blizancima. Međutim, poput drugih ljubavnica vrhovnog boga sa Olimpa i ona je navukla Herin gnev, koja je poslala zmiju Pitona da je progoni. 

Pošto niko nije hteo da primi trudnu Letu,bog mora Posejdon stvara ostrvo Delos i ona se tamo skriva i porađa. Prva je rođena Artemida, a odmah za njom i njen brat blizanac Apolon, a legende kažu da boginja porođaja Ilitija nije smela da pomogne Leti dok se porađala - tako što je balansirala na maslinovoj grančici. 

Odmah po rođenju Apolon je okusio nektar i amroziju i tom prilikom rekao: "Lira će mi biti draga, kao i luk, a ljudima ću prenositi nepogrešivu Zevsovu volju." Međutim, kako je i u naredna četiri dana nastavio da se hrani istom hranom, on je ojačao i postao gladan osvete. Stoga je rešio da ode u Parnu i suoči se sa Pitonom koji je progonio i pokušao da siluje njegovu majku.

Svojim zlatnim strelama on je ubio Pitona i ukopao ga u tlo, a iznad njega osnovao hram. Odmah potom, Apolon je dao zadatak proročici Pitiji da ovde proriče - pa je na tom mest nastalo proročište u Delfima.  

Ljubavni jadi mladog Apolona 

Ovo božanstvo izuzetne lepote, obožavali su svi: bogovi i ljudi, muškarci i žene. Apolon im je zauzvrat u većini slučajeva uzvraćao ljubav. Mada su kao najpoznatije ostale one sa nesrećnim svršetkom, poput one o Dafne. Ova najlepša nimfa i ćerka rečnog boga Peneja je svojoj boginji Artemidi obećala da će zauvek ostati nevina, ali kako se Apolon zaljubio u nju stvari su se zakomplikovale. 

Zato je ona zatražila od svog oca da je pretvori u nešto drugo i on je odabrao da postane stablo lovora. Tada se Apolon zakleo da će je zauvek voleti, a u znak nesrećne ljubavi je stavio lovorov venac na glavu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

car anđela bezdana kome je ime jevrejski Avadon, a grčki Apolion.

Najnovije

Priroda

Nauka