Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starogrčki bogovi i njihovi rimski pandani: Spisak božanstava koja su imala gotovo iste uloge - a različita imena

Iako su se različito zvali bili su gotovo identični po funkcijama i ulogama koje su obavljali u mitologiji kod starih Grka i Rimljana.

 pandani među antičkim božanstvima_61528645.jpg Izvor: Shutterstock

Stanovnici Starog Rima imali su dugačak spisak bogova koje su poštovali. Neki od njih su bili veoma drevni i poreklo im je u pojedinim slučajevima nemoguće utvrditi. Dok su drugi preuzeti ili su nastali kao neka vrsta hibrida, usled mešanja sa drugim kulturama.

Verovatno najpoznatiji primeri preuzimanja i mešanja su oni nastali između rimskih i onih božanstava koji su poštovani u Staroj Grčkoj. Da ne bi bilo zabune, nudimo vam listu starogrčih božanstava uparenih sa svojim starorimskim pandanima, kao i razlikama između njih - ukoliko postoje:

Afrodita / Venera: prelepa boginja čulne ljubavi koja se nadmeđe za titulu najlepše sa Atinom i Herom. Ona je u takmičenju pobedila jer je Parisu ponudila lepu Jelenu i na taj način započela Trojanski rat; za stare Rimljane takođe majka junaka Eneje.

Artemida / Dijana: Apolonova sestra i boginja lova koja je povezivana sa Mesecom; iako je bila devica, smatrana je zaštitnicom porodilja, takođe, iako je ih je lovila smatrana je zaštitnicom životinja jer nije odobravala "bespotreban" lov.

Atina / Minerva: boginja mudrosti i zanata, čije sposobnosti su povezivane i sa ratovanjem jer je podrazumevala planiranje i strategiju; kod starih Grka je smatrana zaštitnicom grada Atine, u mitologiji je pomagala brojnim herojima.

Demetra / Cerera: boginja plodnosti, povezana i sa žitom; Demetra je imala jak kult koji je povezan sa Eleusinskim misterijama, a takođe je pomagala i u donošenju zakona. 

Hera / Junona: boginja braka i žena vrhovnog božanstva - Zevsa / Jupitera.

Hestija / Vesta: boginja ognjšta i hrane; u Rimu su njene sveštenice - Vestalke - bile nedodirljive i imale su bitnu ulogu u održavanju "večne vatre"! Ukoliko bi se vatra ugasila to se smatralo lošim znakom.

Persefona / Prozerpina: Demetrina ćerka i žena Hada, u Rimu povezivana sa misterijama.

Ares / Mars: bog rata, ali toliko agresivan da ga Grci nisu preterano cenili, za razliku od Rimljana koji su mu se divili i povezivali ga sa svojom vojskom, i plodnošću.

Had / Pluton: dok je bio vladar podzemnog sveta nije bio bog smrti, umesto njega tu funkciju je obavljao Tanatos. Bio je oženjen Demetrinom ćerkom koju je oteo, dok je kod Rimljana on bio Persefonin voljeni muž, s druge strane on nije imao klasičnu ulogu među božanstvima Olimpa koji su podeljeni na vladare podzemlja, nebo i mora. 

Hefest / Vulkan: bog vatre i kovača kod oba naroda; iako je kod Rimljana povezivan sa geološkim fenomenom, njegov kult je bio bitan u Rimu - lik je bio izrezan pod Kapitolom u stenu. 

Hermes / Merkur: i kod jednih i kod drugih glasnik bogova, bog trgovine, pa sa tim u vezi često i prevare, tj profita. 

Hron / Saturn: vrhovni bog i otac, drugih božanstava čije poreklo je drevno i povezano sa setvom i poljoprivrednim radovima; kod Grka je imao dosta brutalniju prirodu, dok je kod Rimljana doba njegove vladavine smatrano "zlatnim periodom" - i u tu čast su organizovane Saturnalije.

Posejdon / Neptun: i kod jednih i kod drugih bog mora i zemljotresa, koji je povezivan sa konjima. 

Zevs / Jupiter: vrhovni bogovi, ujedno i gospodari munja i neba, koji su gajili velike simpatije prema ženama, kako smrtnim, tako i besmrtnim. 

Takođe, postoje i neka manja božanstva koja su i kod jednih i kod drugih imala iste/slične uloge, iako su se različito zvala:

Erinija / Furije: sestre koje su po naređenju bogova isterivale pravdu za bogove.

Erida / Diskordia: bognja razdora, ona koja izaziva nevolje.

Eros / Kupidon: bog ljubavi i želje.

Harite / Gracije: boginje šarma i lepote.

Helios / Sol: bog Sunca, takođe titan u starogrčkoj mitologiji.

Pan / Faun: bog šuma i polja, zaštitnik letine i prinosa.

Selena / Luna: boginja Meseca, koja je u starogrčkoj mitologiji pripadala titanima.

Tiha / Fortuna: boginja sreće.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka