Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesenji Krstovdan: Praznik na koji se prema narodnom verovanju priprema za zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave pronalazak Vozviždenije Časnog krsta, jesenji Krstovdan.

 Vozviždenije -0147824650.jpg Izvor: Profimedia

Hrišćanska tradicija navodi da je 326. godine, majka cara Konstantina - carica Jelena, prilikom pokloničkog putovanja u Palestini pronašla krst na kom je razapet Isus Hrist. Patrijarh Makarije je dao da se krst nakon otkrića podigne na jedno uzvišenje, stoga se taj dan zove i Vozviždenije.

Na ovaj dan se slavi i povratak Časnog krsta iz Persije u Jerusalim, gde je čuvan do 614. godine u srebrnom kovčegu. Smatra se jednim od najznačajnijih praznika i u crkvenom kalendaru jer je označen kao crveno slovo, a slavi se čak dva puta u godini - 18. januara i 27. septembra. 

Pravoslavni hrišćani ovaj dan provode u postu i molitvi, i u ovom slučaju trebalo bi da se pridržavaju suhojedenja. Ono podrazumeva uzimanje suve hrane ili hleba i vode, jednom dnevno. Pored telesnog uzdržavanja, crkva napominje da se treba uzdržavati i od rđavih misli, želja i dela, a posvetiti se molitvi, dobročinstvu i vrlinama. 

Narodno verovanje na jesenji Krstovdan

Prema narodnom verovanju ukoliko je na današnji dan oblačno, zima će biti bogata snegom. Ukoliko je vreme lepo i nema padavina, to onda znači da će naredna godina biti sušna. Takođe, iako je obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, na ovaj praznik važi pravilo da bi se trebalo pripremiti za zimu i srediti kuću. 

 Danas se u svim selima isplaćuju ljudi koji čuvaju polja i naplaćuju se dugovi od onih koji čija stoka je napravila štetu na njivama. Kada smo kod polja u pojedinim delovima Srbije, bere se i osvećuje bosiljak koji ima posebnu ulogu u religijskim obredima. 

Interesantno je da postoji i verovanje vezano za ljude rođene na ovaj dan, pa tako svi oni rođeni na Krstovdan imaju posebnu odgovornost za svoje postupke jer navodno nose "senku" Časnog krsta. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:56
DANAS SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, OVE OBIČAJE VALJALO BI DA ISPOŠTUJETE: Pravi vernici na Krstovdan jedu samo DVE STVARI
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka