Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bila je najmoćnija žena harema, a zvršila je ugušena u hramu: Tragična priča o kineskoj carici, upamćenoj po lepoti

Zanesen njenom lepotom car ju je preoteo od muža - njegovog sina - i učinio najmoćnijom ženom casrtva. Suočen sa izborom između nje i trona, načinio je bolan potez.

 Drevna Kina-0304041615.jpg Izvor: Profimedia

Porcelanskog tena i zajapurenih obraza, za kineskog cara Tanga Šuanzonga, bila je uzvišen ideal lepote. Prvi put ju je ugledao kada je izlazila iz toplih izvora, a priča kaže da se odmah zaljubio. Nije mnogo razmišljao, car je ubrzo poništio njen brak sa njegovim sinom, Li Maom, i učinio je svojom suprugom.

Nije poznato da li i je i koliki skandal izazvan na dvoru, ali ova lepotica zakoračila je ucarski harem 745. godine. Ono što niko nije znao jeste da je ovo početak priče o dekadenciji i tragediji.

Lepotica postaje zainteresovana za politiku

Ona je veoma brzo postala careva omiljena supruga. Uživala je u luksuzu i u svim čarima palate Huaking. Na hiljade dvorjana ispunjavalo je sve njene hirove: dobijala je najluksuznije tkanine, omiljeno voće iz udaljenih kraljeva i sl. Ona je, s druge strane je, postala izuzetno vešta u privlačenju careve pažnje, pa je njen uticaj i u političkom smislu počeo da raste. 

Četiri lepotice

Četiri lepotice su četiri Kineskinje koje su u istoriji ostale upamćene po svojoj velikoj lepoti: Ksi Ši, Kiang Vang, Dijaočan i Jang Guifei. Sve su privukle pažnju careva i ono što je karakteristično za sve četiri jeste da su njihovi životi "isprepletani" više mitologijom nego činjenicama. 

Članovi njene porodice su dobili izuzetno visoke pozicije na dvoru, a njihova moć se ogledala i u sklapanju čvrstih veza pomoću brakova sa drugim članovima carske porodice. Njen rođak, Jang Guangdžou je tako postao pemijer i imao je veliki uticaj na sudu.

Ali blagostanje je trajalo do trenutka kada Jang Guifei nije došla u sukob sa mladim generalom An Lušanom, oko 750. godine.

Iako su zli jezici govorili da su Jang i general bili u ljubavnoj vezi, An je poveo ogromnu vojsku na cara i njegovu suprugu, u sukob ogromnih razmera koji će na kraju rasparčati carstvo Tang. Osam godina su trajale krvave borbe, a glad i beda su počeli nezaustavljivo da se šire carstvom. Anove trupe su napredovale svakim danom, a car Tang Šuanzong je zajedno sa svojom svitom morao da pobegne na jug.

 Jang Gufei i car kine sviraju flautu
Jang Gugei i Šuanzong od Tanga sviraju flautu
Izvor: Pictures From History / Universal images group / Profimedia

Carevi ljudi su smatrali da su koren celog problema i pobune, bile Jang i njene dve sestre, koje su se prema njihovom mišljenju previše uplele u politiku i izazvale haos. Stoga su postavili ultimatum. Putovanje će nastaviti samo ako one ne budu bile ubijene. Car je na kraju doneo bolnu odluku. Ostavio je devojke, među kojima i svoju Lepoticu, u budističkom hramu da ih uguše. 

Njegovi saradnici su kasnije pričali, da se nikada nije oporavio od smrti voljene Jang i da je nakon povratka u palatu satima gledao u njen portret. Pričao o njihovoj ljubavi je na kraju postala tema brojnih romana, pesama i, u moderno vreme - filmova. Najpopularnija je pesma je "Pesma o večnoj tuzi", nastala početkom IX veka, čuvenog pesnika Bai Čujia: 

"Po povratku, jezera i bašte podsećale su na stara vremena,

Hibiskus pored jezera Taj i vrbe kod palate Veijang.

Lice joj je ličilo na hibiskus, obrve na lišće vrbe.

Gledajući ove prizore, kako je mogao da zaustavi suze niz lice?"

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:08
Selo Cuandisija—Kombinacija novog i starog
Izvor: Promo
Izvor: Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka