Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važio je za ženskaroša i bezdušnog čoveka - oženio je rođaku i sa njom dobio Adolfa: Ko je bio Alojz Hitler?

Tokom života je važio za ženskaroša, ipak i pored svih skandala koji su ga pratili, nije ni slutio da će njegov najmađi sin - kog je smatrao glupim i ograničenim - postati najozloglašeniji diktator u istoriji.

 Hitler na očevom grobu-0803336050.jpg Izvor: Profimedia

Godine 1837., Alojz Šiklgruber dolazi na svet. Ono što je otežavajuća okolnost jeste da niko sa sigurnošću ne zna ko je njegov otac. Neki su tvrdili da je u pitanju bogati Jevrejin, za kog je njegova 42-godišnja majka radila, drugi da je rođeni brat njegovog očuha Johana Hidlera - za koga se Marija Šiklgruber udala kada je imao pet godina.

Danas to više niko ne zna, ali ono što jeste poznato je da će on ostati upamćen kao otac najozloglašenijeg čoveka u istoriji.

Kako je Hidler postao Hitler?

Kada je imao samo 10 godina, Alojzu umire majka, a ubrzo saznaje da ga je napustio i očuh. Neko vreme se nalazio u kući Johanovog brata, za koga se sumnjalo da je njegov biološki otac. On se brinuo o njemu sve dok nije otišao u Beč i postao carinski agnet. 

Ono što je interesantno jeste da je zbog svega ovoga 1876. godine promenio prezime iz Šiklgruber u Hidler, ili je bar on tako želeo. Međutim, kako je beležnik napravio grešku pri upisivanju, umesto Hidler on postaje Alojz Hiltler. 

Već tada je imao reputaciju "lokalnog ženskaroša", i vanbračno dete. To ga nije sprečilo da prvi brak sklopi sa 14 godina starijom ženom, koja je bila bogata i bolešljiva. Stoga je došao na ideju da joj unajmi sluškinje, mlade i privlačne. Prva je bila Franciska Fani Mitzelbergr, a druga rođaka Klara Pelcl. 

Koliko je blizak bio sa Franciskom najbolje govori činjenica da se razišao od svoje žene iako je zvanično i dalje bio sa njom u braku, kao i da je sa ljubavnicom brzo dobio prvo dete. Kada je Ana Herer 1880. godine umrla, više ništa ga nije sprečavalo i da je oženi. U međuvremenu i poučena iskustvom, Fani kako su je zvali je rešila da otpusti Klaru. 

Klara se vraća rođaku

Nakon par godina, Franciska oboljeva od tuberkuloze i umire sa samo 24 godine. Klara, s druge strane, nije dangubila i vratila se rođaku da mu se nađe pri ruci i pomogne mu oko odgoja dece. Alojz je odmah poželeo da je oženi, ali zbog rodbinskih veza i pravnih začkoljica, to u prvom trenutku i nije bilo moguće. 

Vatikan, nije delio zabrinutost biskupa koji nije želeo tako lako da odobri brak između srodnika, a trečevi su govorili i da nisu imali puno opcija, jer je Klara u vreme venčanja već uveliko bila trudna. Tokom narednih godina sa ALojzom će dobiti četvoro dece, a samo dvoje će preživeti. Ipak, dečak rođen 20. aprila 1889. godine je razlog zbog kog se o njima i danas priča.

Oni koji su poznavali porodicu, tvrdili su da je Alojz Hitler bio izuzetno strog otac, koji je zahtevao apsolutnu poslušnost. Pored toga, često ih je i tukao. Adolfov polubrat Alojz, je njihovog oca jednom opisao kao nekoga ko nije imao prijatelje, ali ko nije mnogo brinuo o tome, jer je u suštini bio bezdušan. 

Kada se jednog dana 1904. godine u kafani samo srušio i preminuo, niko nije bio previše potresen. A ponajmanje njegov najmlađi sin Adolf Hitler, koji je sada mogao da ostvari svoj san i postane umetnik. Ili je bar tako nameravao.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:47
ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka