Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukoliko bi neki muškarac iz porodice tražio Rimljanki da ga poljubi u usta - ona to nije smela da odbije: Zašto?

Otkrijte zašto su stare Rimljanke bile u obavezi da ljube svoje očeve, braću i muževe u usta ukoliko bi oni to od njih zahtevali.

 Pravo poljupca-0761364700.jpg Izvor: Profimedia

Trenutno je 1. vek naše ere, a Tit Oracije (izmišljeni lik) se posle posla, vraća kući. On je ugledni građanin Rima i radi na sudu. Može se reći da mu na ovom svetu ništa ne fali, sem trenutno neki lagan i ukusan obrok. Zato ubrzava korak kako bi što pre stigao kući.

Tamo ga sačekuje žena sa poljupcem kojim ga daruje u usta. On na to odgovara odobravanjem i u ovome ne vidi ništa loše, i to ne zbog naklonosti i fizičke privlačnosti koja postoji među njima, već zato što je na ovaj način proverio da li je pila vino. Naime, jedna poštena ćerka Rima i ugledna dama to sebi nikako ne sme da dopusti.

Ovo je pravo koje mu zakon dozvoljava: Ius osculi tj. pravo na poljubac. Njime je utvrđeno da ne samo muž, već i otac, brat ili blizak rođak imaju pravo da ljube žene svoje porodice u usta kako bi proverili da li im zadah zaudara na vino.

Кonzumacija ovog pića je bila zabranjena "poštenim" ženama dugo vremena u starom Rimu i smatralo se da ih može navesti na preljubu ili da se može zloupotrebiti kao neki vid abortusa.

Šta bi se deslo da je uhvatio u prestupu?

Pravilo se moralo striktno poštovati: žena koja je bila uhvaćena u prestupu na testu, muž je mogao isterati iz kuće ili kazniti - ili u njegovom odsustvu, njena porodica - bez potrebe za javnim suđenjem. To bi značilo da je žena mogla biti zaključana u sobi, pretučena ili čak ubijena, jer je kao dokaz bila dovoljna reč njenog zakonskog staratelja. Međutim, do takvih ekstrema je retko dolazilo i zatvaranje u kuću se smatralo dovoljno velikom kaznom. 

Ukoliko bi žena bila uhvaćena sa ključevima od podruma, ili je bila odsutna i to bez pratnje muškog člana porodice, ovaj vid provere bi se momentalno primenjivao. Generalno, zakon je savetovao da se "pravo na poljubac" primenjuje svakodnevno, ili bolje rečeno nakon što se suprug vrati sa posla. 

Nekoliko izvora u vekovima pre naše ere i u prvim decenijama naše ere spominju ovu tradiciju, i tvrde da ga je ustanovio osnivač Rima - Romul. Bio je na snazi najmanje do vladavine cara Tiberija, koji je pokušavao da je zabrani ili bar ograniči na slučajeve u kojima je postojala osnovana sumnja da je žena pila. Razlog je bio više praktičan nego moralan, jer je navika svakodnevnog ljubljenja sa raznim rođacima pogodovala prenošenju bolesti, posebno herpesa.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:24
ZAŠTO SE U SRBIJI NE IZRIČU MAKSIMALNE KAZNE ZA SMRT U SAOBRAĆAJU? Pravnik: Zakon predvideo 12, sudovi daju do 4 godine zatvora
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka