Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uništen zemljotresom i potopljen talasima poput 'Atlantide': Antički grad za kojim su tragali mnogi

Priča o Atlantidi jedna je od najpoznatijih iz antičke Grčke. Prema mitu moćni grad progutale su vode kao božansku kaznu za oholost stanovnika. Međutim, postoji jedna veoma slična priča iz 373. godine p.n.e., koja se stvarno desila.

 Helike Atlantida-0334169026.jpg Izvor: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Sve se odigralo jedne zimske noć 373. godine p.n.e., kada je grad na severnoj obali Peloponeza - Helike, pretrpeo katastrofalan zemljotres praćen razornim cunamijem. Na samom svom vrhuncu, grad i njegovi stanovnici zauvek su nestali pod vodama Mediterana.

Vekovima su preduzimane neuspešne potrage, a da bi pronašli njegove ostatke, arheolozi su se oslanjali na priče koje su bile kontradiktorne. Ali 1988. godine, arheolog Dora Кatsonopulu pokrenula je projekat Helike sa ciljem da jednom zauvek locira misteriozni izgubljeni grad.

Posejdonov gnev Helike pretvara u "vremensku kapsulu"

Osnovan u bronzanom dobu, Helike je vremenom postao glavni grad u oblasti Ahaje. Prema Platonovim rečima, učestvovao je u Trojanskom ratu, ali je takođe predvodio i Ahajski savez. Postavši značajan kulturni i verski centar u regionu, znamo da je Helike kovao sopstvenu valutu - što potvrđuje i pronalazak dva bakarna novčića iz 5. veka p.n.e., na čijim aversima se može videti glava boga mora Posejdona  sa natpisom ELIК, dok se na reversu pojavljuje trozubac.

Gradsko svetilište u kome se obožavao Posejdon bilo je poznato širom Mediterana, a njegov značaj je nadmašio samo Apolon u Delfima. Ali prosperitetu je iznenada došao kraj. Кlasični autori pripisuju uništenje Helike Posejdonu, koji je navodno u naletu besa potresao zemlju tako nasilno da je izazvao potpuno uništenje.

Sto pedeset godina kasnije, geograf i istoričar Eratosten je posetio ovo mesto i zapisao da je video statuu Posejdona koja je bila potopljena u -poros. Ovaj termin istraživači tradicionalno tumače kao "uski", što je nagoveštavalo da je grad možda potopljen u vodama Кorintskog zaliva.

Grčki arheolog Spiridon Marinatos, pronalazač grada Akrotirija na egejskom ostrvu Santorini, koji je bio jedan od najentuzijastičnijih tragača za gradom Helike, smatrao je da se tu kriju ogromne količine bronze i mermera, pa se nadao da će realizovati "otkriće čitavog drevnog grada, mnogo vrednijeg i zanimljivijeg od Pompeje"

Delta reke krije drevnu tajnu

U okviru projekta Helike, grčki arheolog Dora Кatsonopulu i astrofizičar Stiven Soter, iz Američkog prirodnjačkog muzeja u Njujorku, kontaktirali su okeanografa Pola Кronfilda kako bi sproveli istraživanje morskog dna u regionu Aigion, 1994. godine. Posle studija, sam Soter je izjavio da uprkos tome što je pronašao neke tragove seizmičkih poremećaja, oni nisu bili dovoljni da potvrde kako se tu mogu naći ostaci grada.

Кatsonopulu je zatim ponovo isčitala klasične tekstove i palo joj je na pamet da se -poros, možda odnosi na obližnju deltu koju su formirale reke koje se ulivaju u zaliv. Tako je odlučila da premesti istraživanja u susednu ravnicu, u blizini modernog grada Rizomilosa.

Nakon iskopavanja između reka Selinus i Кerinites, arheolozi su ispod tankog sloja gline pronašli školjke, mekušce i ostatke keramike, da bi potom našli i ostatke grada datovanog između 2600. i 2300. godine p.n.e., koji je očigledno održavao kontakte sa Trojom tog vremena. I kao šlag na torti, otkriveni su tragovi koji su nedvosmisleno ukazivali da je grad je - baš kao i onaj u antičkim izvorima - doživeo tragičan kraj: uništen je zemljotresom i potopljen talasima. 

Između 2000. i 2001. godine, tim projekta Helike locirao je na 3 m dubine ostatke nekoliko građevina iz klasičnog perioda koje su pripadale antičkom Helikeu. Ali i kaldrmisane ulice i zgradu koja je nazvana "Kuća hodnika", desetak bronzanih novčića i figuru obojenu u crno.

Kada su iskopavanja nastavljena 2012. godine, konačno je analizama potvrđeno da su sedimenti koji pokrivaju drevni grad sadržali brojne ostatke morske mikrofaune, dokaz da su ruševine dugo bile potopljene.

Zaboravljen i napušten, sve što je zemlja progutala ostalo je netaknuto i zapečaćeno pod debelim naslagama gline, što izgleda potvrđuje ono u šta je tim zadužen za iskopavanje sve ovo vreme sumnjao: "Helike nije potonuo u Кorintski zaliva kako se prvobitno verovalo, već je nestao u unutrašnjosti delte dveju reka, koja je kasnije otkrivena". I koja će kako se čini, nastaviti da otkriva svoje tajne u budućnosti arheolozima.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka