Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po nagovoru lekara otišao u štenju i otkrio zlato staro milenijum i po - sa prikazom vrhovnog nordijskog božanstva

Arheolozi ovaj slučajan nalaz nazivaju otkrićem veka u Norveškoj.

 Detektor metala_1170180766.jpg Izvor: Shutterstock

Erlend Bor iz Norveške je rešio da ode na pregled kod doktora. Ovaj 51-godišnjak se danima osećao loše, a njegov izabrani lekar mu je posevatovao da što pre mora da se aktivira i da vežba. Odluka je pala, rešio je da ispuni svoj dečački san i postane arheolog amater u potrazi za tragovima prošlosti, pa je kupio detektor metala i krenuo u istraživanje ostrva Renesoj. 

Drugim rečima, spojio je lepo i korisno - šetnja će mu omogućiti da bude aktivan, a ispunjenje sna da se oseća ispunjeno i srećno. Ali ono na šta nije računao je da će sve ovo rezultirati najvećim arheološkim otkrićem u poslednjih 100 godina u Norveškoj. 

Umesto čokolade - zlato 

Kako to obično biva, taman kada je jednu šetnju privodio kraju, njegov detektor metala je počeo da pišti, šaljući mu signale da se ispod njegovih nogu nalazi nešto: "Isprva sam mislio da su neki čokoladni novčići ili delovi igračke u pitnanju. Bilo je potpuno neverovatno."

Međutim, nakon kratkog razmišljanja rešio je da pozove eksperte iskusnog oka kako bi utvrdili o čemu je reč. Arheolozi su odmah shvatili da se ne radi o čokoladi, već o devet zlatnih medaljona, koji su nekada davno ukrašavali nečiji vrat i slali poruku: "Ja sam bogat/a", i tri zlatna prstena pride. 

Dizajn medaljona je posebno zainteresovao arheologe, jer su oni na sebi imali prikaze konja koji se vezuju za nordijsku mitologiju. Naime, kako je na njima predstavljena ljudska figura pored konja sa isplaženim jezikom i umronim stavom, oni veruju da je ovde prikazan Odin dok leči bolesnog konja svog sina - simbol nade za ozdravljenje i novi život.

Ole Madesen iz Arheološkog muzeja Univerziteta Stavanger i vođa istraživanja je izjavio da je ovo "najveće otkriće zlatnih predmeta u poslednjih sto godina u Norveškoj". I dodao da se datuju u period 5. veka i vezuje se za period Velike seobe naroda, te da se uzevši u obzir lokacija najverovatno radi o dragocenostima koje je neko sakrio ili o daru za bogove tokom nestabilnih vremena. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:05
Vikinzi na avanturi u Beogradu
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka