Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navodno je prvi izjavio 'Ja sam građanin sveta': Filozof koji je na ulicama Atine živeo kao pas

Ekstravagantna figura i jedinstveni predstavnik "kontrakulture" antičke Grčke, koji se bunio protiv svih vrednosti društva jer ih je smatrao korumpiranim.

 Diogen-0658901014.jpg Izvor: Profimedia

Diogen je rođen u Sinopi, gradu na obali Crnog mora, i u mladosti je živeo srećnim i mirnim životom jer je poticao iz bogate porodice. Makar sve do trenutka kad iz istog nije proteran pod optužbom da je krivotvorio valutu. Tom prilikom je izjavio da je to učinio samo da bi ispunio naredbu Delfskog proročišta koje mu je naložilo da "poništi sadašnju valutu" i da je tek kasnije shvatio pravo značenje božanskih reči: da odbaci lažnu valutu konvencionalne mudrosti - ova ideja je postala kamen temeljac njegove filozofske aktivnosti. 

Život i filozofija zbog kojih su ga druge kolege prezirale

Diogen je potom završio u Atini, gde je živeo u buretu i pokušao da sledi učenje filozofa Antistena, Sokratovog učenika koji je osnovao školu cinika. Bio je toliko željan da prati svog učitelja na svakom koraku, da kada ga je Antisten tukao štapom, Diogen mu je navodno dovikivao: "Udri! Nećeš naći štap dovoljno jak da me odgurne od tebe."

Cinike je karakterisalo potpuno odricanje od materijalnih dobara i čulnih zadovoljstava, a Diogen je ovaj stav usavršio, kao što je opisano u mnogim anegdotama koje je Diogen Laertije sakupio u "Životima slavnih filozofa".

Na primer, jednom prilikom kada je Atina slavila i svuda održavala veličanstvene parade, raskošne ceremonije u hramovima i vilama, Diogen je ostao da leži sklupčan u uglu i delovalo je kao da spava, pomalo povređen što je marginalizovan i izostavljen. 

Ali onda se pojavio mali miš kog je posmatrao dok jede nekoliko mrvica hleba koji je bio njegova večera. "Na šta se žališ?" - rekao je u sebi. "Vidi, ovaj miš je zadovoljan ostacima tvoje hrane, a ti naprotiv, žališ što ne možeš da se napiješ sa onima dole." Zatim je skrenuo pogled na grad i utešio se pomišlju da su aveniju kojom su prolazile povorke, Atinjani ukrasili kako bi on tu mogao da živi.

Tokom godina je svraćao i na mnoga druga mesta na svojim hodočašćima kroz Grčku, i nije birao gde će da jede, spava ili drži svoje govore, sve dok je širio svoja uvrenja: čovek je trebao da se vrati prirodi kroz rigorozno suzdržavanje kako bi stekao istinsku slobodu. 

Ovakav način života mu je doneo prezir drugih filozofa, iako ga to nije zabrinjavalo. Zaista, Diogen je uvek odbijao da ozbiljno shvati rasprave koje su se vodile na forumu u njegovo vreme. Jednog dana je tako prošao pored Akademije i videvši da Platon pred svojim učenicima tvrdi da je čovek dvonožna životinja bez perja - uzeo petla, odrao mu kožu i bacio ga usred škole vičući: "Ide Platonov čovek!"

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka