Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravi grof Drakula na svom meniju nije imao 'krvave obroke'? Analize pisama otkrivaju zanimljivost o njegovoj ishrani

Pisma koje su razotkrila da je Vlad III Cepeš - najverovatnije plakao krvave suze, sada otkrivaju da je njegov način ishrane bio drugačiji od onoga što se očekuje od Drakule.

 Vlad Drakula.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Javno vlasništvo)

Sredinom avgusta pojavila se vest da istraživački tim iz Italije, ispituje tri pisma koje je napisao Vlad III Cepeš, poznat i kao grof Drakula. Oni su tada istakli kako su se fokusirali na otkrivanje molekula koji bi mogli da objasne legendu prema kojoj je ovaj istorijski vladar i inspiracija Brema Stokera za delo "Drakula", plakao krvave suze. Ispostavilo se da on jeste patio od hemolakrije - bolesti mrežnjače, čiji jedan od simptoma su i krvave suze. 

Skoro mesec dana nakon ove objave, tim je otkrio da je uz pomoć istih pisama došao do saznanja kako je Vlad III Cepeš najverovatnije bio ni manje ni više nego - vegan. 

Umesto krvi i mesa - biljke

Vlad III Cepeš je bio poznat i po nadimku Nabijač, a ovo nije bila slučajnost. Naime, vladar Vlaške je imao posebnu sklonost ka nabijanju svojih neprijatelja na kolac. Ovo je i bio jedan od razloga nastanka brojnih legendi vezanih za njega, ali i pored toga što je danas predstavljen kao krvoločan i surov neprijatelj, analize pisama koje je poslao svojim podanicima 1475. godine u Sibnj otkrivaju da se njegova ishrana uglavnom bazirala na biljakama, a ne mesu. 

Кoristeći najsavremenije metode za ekstrakciju izuzetno starih molekula, tim je uspeo da otkrije uzorke krvi, znoja, otisaka prstiju i pljuvačke - iako tim navodi da se ne može isključiti ni mogućnost da je tokom vremena došlo do kontaminacije tragova. Ali ono sa čime raspolažu ukazuje da u njima nema tragova životinjskih proteina. 

Koautor rada objavljenog u časopisu Analytical Chemistry, Gleb Zilberštajn je otkrio da ovakva ishrana možda nije bila namerna, već da su uslovi u tadašnjoj Vlaškoj jednostavno diktirali način na koji su se njeni stanovnici hranili. 

"U 15. veku, Evropa je imala veoma hladnu klimu... i bilo je vrlo malo hrane", rekao je on i dodao: "Prema mišljenju bioarheologa, aristokrate širom Evrope su se takođe oskudno hranile, a meso su retko jeli."

Možda će vas interesoovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
VEGAN ILI MESOJED?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka