Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako miriše večnost? Organi staroegipatske sveštenice poslužili za rekonstrukciju tečnosti korišćene tokom mumifikacije

Tečnost je sadržala note vanile, pčelinjeg voska i bitumena - između ostalog. Ali je otkrila i zanimljivosti vezane za međunarodnu trgovinu.

 Miris večnosti-0801735994.jpg Izvor: Christian Tepper/ Museum August Kestner/ SWNS/ SWNOS/ Profimedia

Da li ste se nekada pitali kako su mirisale mumije? Ukoliko je vama previše morbidno, postoje ljudi, tačnije deca nauke koju je ovo pitanje intrigiralo, pa su iz tog razloga rešili da rasvetle dilemu. Naravno, ovo nije bio jedini cilj studije, što je sveukupno na kraju rezultiralo zanimljivim otkrićima.

Rekreiranje mirisa tečnosti koja se koristila za balzamovanje sa savremenom tehnologijom je bio komplikovan posao. Trebalo je uzeti uzorak sa mumije i podvrgnuti ga analizama koje su delove razbijale na pojedinačne molekule uz pomoć specifičnih gasova. U ovom slučaju odluka je pala da ispitanik bude mumija Senetneje ili tzv. "ukras faraona" - titule koju su nosile žene povezane sa kultom vladara. Na osnovu hijeroglifa danas je poznato da je ona živela u vreme vladavine faraona Amenhotepa II.

Analize uzoraka jetre i pluća hromatografijom su pokazale da je za tečnost korišćen pčelinji vosak, miris vanilije i smole iz drveća nalik na bor. Međutim, nisu samo supstance sa "prijatnim" mirisima korišćeni prilikom izrade ove smese, već i bitumen. Treba istaći da ove supstance nisu krošćene smao zbog mirisa, već i zbog njihovih praktičnih svojstava - zaštiti organa. 

Međunarodna trgovina je uspostavljena ranije nego što se mislilo

Kada su naučnici u nozdrvi čuvenog Ramzesa II nedavno otkrili zrna bibera koja su ukazivala na međunarodnu trgovinu sa Indijom svi su bili oduševljeni. Ali, tragovi na Senetneji su ukazali da je međunarodna trgovina najverovatnije bila uspostavljena i pre toga - na osnovu nalaza mirisne smole po imenu damar koja potiče sa drveća u jugoistočnoj Aziji. Drugim rečima, makar milenijum ranije nego što se do sada verovalo.

"Miris večnosti predstavlja više od samo arome procesa mumifikacije. Otkriva bogat kulturni, istorijski i duhovni značaj drevnih egipatskih mrtvačnica" zaključila je Barbara Huber sa Instituta Maks Plan koja je predvodila studiju.

Drevna aroma izrađena u saradnji sa parfemskom kućom Carole Calvez, biće predstavljena u jednom muzeju u Danskoj i omogućiće svim posetiocima da iskuse deo procesa mumifikacije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka