Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukleti poklopac sveštenice: Legende govore da je za potonuće Titanika kriva 'Nesrećna mumija' - spisak se tu nezavršava

"Nesrećna mumija" je tokom nekoliko decenija okrivljena za brojne nezgode, a jedna legenda čak govori da se našla i na Titaniku i da je ona odgovorna za njegovo potonuće.

 Nesrećna mumija_1430503886.jpg Izvor: Shutterstock / David Herraez Calzada

Brzo nakon otkrića poklopac koji je nekada davnopripadao sveštenici iz vremena XXI dinastije je dobio nadimak "Nesrećna mumija". Danas je izložen u staklenoj vitrini Britanskog muzeja u prostoriji 62 i nosi matični broj 22542. Dug je 1,62 m, obojen jarkim bojama i prekriven hijeroglifima. Na njemu se nalazi ženska predstava sa perikom, velikom ogrlicom i rukama postavljenim na čudan način, ddok horizontalno izranjaju iz njenih grudi.

Ali zašto mu je dat takav nadimak? Prema legendi, vlasnica poklopca kovčega izgleda ima lošu naviku da se noću mota po muzeju, ali joj se pripisuje i krivica za nesreće koje su se dogodile svim onima koji su imali neke veze sa poklopcem. 

Nesreće se nižu

Predmet je najverovatnije od pljačkaša grobnica kupio Tomas Daglas Marej, član grupe engleskih putnika koji su boravili u Tebi u drugoj polovini 19. veka. I tu, na samom početku kreće zaplet kao iz romana, jer su i Marej i njegovi saputnici pretrpeli razne katastrofe: jedan je zalutao u pustinju i nikada se više nije vratio, drugi je izgubio ruku usled zalutalog metka, dok je treći po povratku kući bankrotirao, a četvrti se razboleo i nikada se nije oporavio. 

Predmet je završio u rukama gospođe Vorvik Hant, sestre jedne od "žrtava" sveštenice. Međutim, kako su od samog preuzimanja poklopca i članovi njene porodice doživeli niz nesreća, ona odlučuje da predmet pokloni Britanskom muzeju 1889. godine.  U muzeju se ništa nije promenilo, jer su mnogi tvrdili da je mumija nastavila po starom. Ispred nje su navodno padali i ozleđivali se brojni turisti, preminuo fotograf koji je želeo da je uslika, pa čak i novinar Bertram Flečer Robinson, koji se drznuo da piše o njenom prokletstvu 1907. godine. 

Čak se pojavila i priča da je poklopac poslat iz Britanskog muzeja u Njujork Titanikom, te da je ona u stvari glavni krivac za njegovo potonuće u severnom Atlantiku 12. aprila 1912. godine. Priča nikada nije dokazana, iako se pojavila i verzija kako se sveštenica spasila: predmet je plutao i pokupila ga je spasilačka kompanija koja ga je odnela u SAD i pokušala da ga vrati vlasniku. Ali brod koji je prevozio nazad u Englesku, takođe je potonuo, a sarkofag je ponovo izvučen iz vode i konačno vraćen Britanskom muzeju.

Spisak se nastavlja, a svaka novija priča je čudnija i neverovatnija od prethodne. Mnogi se slažu da su one deo tradicije vremena kada se verovalo u prokletstvo mumija i egipatskih faraona. Poklopac sarkofaga u prostoriji 62, Britanskog muzeja nastavlja da gleda u posetioce svojim poluosmehom i prijateljskim izrazom lica, a prošlo je i mnogo vremena od kada je poslednji put prijavljena nesreća od strene turista dok su je radoznalo razgledali.  

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:52
MUMIJA U BEOGRADU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka