Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najobimnija potraga u poslednjih pola veka za čudovištem iz Loh Nesa je gotova: Koji su zaključci?

Prošlog vikenda preko 100 volontera je učestvovalo u najobimnijoj pretrazi jezera Loh Nes u poslednjih pola veka.

 Loh Nes_1798727731.jpg Izvor: Shutterstock

Može se reći da koliko je stara legenda o Nesi iz Loh Nesa, isto toliko traje i potraga. Ona sprovedena prošlog vikenda je bila najobimija u poslednjih pola veka. Tražiti nešto u spomenutom jezeru uopšte nije lako: vidljivost može biti veoma promenljiva zbog škotske klime, a zamućenost vode otežava posmatranje podvodnog života. Osim toga, njegova dužina iznosi oko 37 kilometara, a najveća dubina mu je 226 metara, što ga čini jednim od najdubljih jezera u Evropi. 

Godine 1969. za istraživanja je korišćena mala podmornica, što svakako nije najbolji način da se priđe "neuhvatljivom stvorenju". Nekoliko godina kasnije, tačnije 1987. godine, izvršena je poslednja velika potraga sa 24 čamca opremljenim sonarima koji su prekrili celu površinu jezera.

Od tada je tehnologija dosta napredovala i ovog puta su korišćeni podvodni detektori, dronovi opremljeni infracrvenim kamerama i hidrofonima, uređaj koji detektuje veoma slabe zvučne signale ili one koji su daleko pod vodom i prikazuje njihovu približnu veličinu na ekranu. Uprkos svemu tome, potraga je završena, a da Nesi ni ovog puta nije otkrivena. Ipak, organizatori navode da od potrage ne odustaju.

Jedan od razloga je i taj što su iz Centra Loh Nes i ranije koristili ove uređaje u potrazi za misterioznim stvorenjem i iako ga nisu pronašli, povremeno primećuju određeni signal koji održava njihovu nadu da se Nesi krije u dubinama. Pol Nikson, direktor centra, objašnjava: "Neki od najnovijih signala potiču od sonara, i oni ukazuju na prisustvo nečega u dubokoj vodi. Najveći koji sam ikada video odgovarao je objekatu veličine kombija. Ne znam šta je u pitanju, ali nije ga bilo tamo kada smo stigli."

Legenda o Nesi

Legenda o čudovištu iz Loh Nesa datira iz 7. veka i prvi put se pojavljuje u tekstu "Život svetog Kolumbe", u kom se pripoveda da je ovaj irski svetac spasao čoveka koga je napalo morsko stvorenje u jezeru. Prvobitno je priča vezana za kelpije - mitska bića iz škotskog folklora u obliku konja, koja žive u jezerima.

Moderna verzija čudovišta, koja podseća na plesiosaurusa - vrstu morskog gmizavaca koji je živela tokom perioda jure i krede - datira iz 19. veka. Između 1868. i 1933. godine, izveštaji o navodnim viđenjima velikih morskih stvorenja povremeno su se pojavljivali u britanskim novinama. Opisi su se značajno razlikovali: neki su je opisali kao ogromnu ribu, dok su drugi govorili o reptilu nalik krokodilu. Objavljivanje čuvene fotografije Roberta Vilsona, 1934. godine je pokrenula "Nesimaniju".

Tokom godina objavljeno je mnogo fotografija navodnog čudovišta, iako su toliko lošeg kvaliteta da je nemoguće reći o čemu je reč, dok je za nekoliko njih dokazano da su falsifikati. Uprkos tome, legenda o Nesi je živela, a misteriozno stvorenje se pokazalo kao moćan marketinški trik. Milioni ljudi putuju u Škotsku svake godine, ponekad samo da vide ovo jezero. Zvanični izveštaji procenjuju da turizam čini oko 20 posto BDP-a Škotske visoravni.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:03
KORNJAČA VELIKA KAO FIĆA: Džinovsko čudovište OTKRIVENO na jugu Srbije (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka