Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2.300 godina staro ubistvo: Telo iz močvare je imalo ranu na vrhu glave i razderotinu ispod desnog oka - od sekire?

Tragovi na telu ukazuju da je Čovek iz Klonikavana ubijen, od tada se nižu brojne teorije.

 Telo iz močvare-0250014115.jpg Izvor: Profimedia

Mašina za skupljanje treseta tog marta 2003. godine u Balivoru u Irskoj je prestala da radi. Delovalo je kao da se neki komad drveta zaglavio u njoj, međutim, kada su se radnici malo bolje zagledali - usledio je šok. U pitanju je bilo telo, ili bolje rečeno glava i torzo. Na lice mesta su ubrzo stigli i forenzičari koji su shvatili da je u pitanju pokojnik star nekoliko hiljada godina, čije telo je ostalo sačuvano zahvaljujući prirodnom procesu mumifikacije u močvarama.

On će ubrzo dobiti ime Čovek iz Klonikavana i postaće deo brojnih izučavanja, ali i teroija o njegovom ubistvu. 

Koristio je "gel za kosu" i bio je bogat

Telo iz močvare je nakon otkrića prebačeno u laboratoriju, gde je pomno proučavano. Ispostaviće se da je njegova frizura produkt "gela za kosu", napravljenog od borove smole i prirodnih ulja koji su "uvezeni" iz Francuske ili Španije. Kako je na mumiji otkrivena i gumica za kosu, naučnici su zaključili da je trgovina između Irske i južnijih delova Evrope u 4. i 3. veku p.n.e. bila veoma razvijena. S duge strane, ovo je najverovatnije i dokaz da je pokojnik bio bogat. 

Ali tu interesantne činjenice u vezi Čoveka iz Klonikavana ne prestaju. Na osnovu tragova na lobanji koji ukazuju da je rascepljena oštrim predmetom na vrhu glave, pretpostavlja se da je ubijen. Kao još jedan dokaz, naučnici navode i veliku razderotinu na nosu koja se nastavlja sve do ispod desnog oka. 

Danas su razlozi za njegovo ubistvo nepoznati, ali većina stručnjaka veruju da je on u nekoj vrsti ritualnog žrtvovanja ubijen udarcem sekirom u glavu. Radiokarbonskim datovanjem je utvrđeno da je do toga došlo negde između 392. i 201. godine p.n.e., a analize njegove kose - da je do ubistva došlo tokom letnjih meseci, jer je u trenutku smrti unosio dosta povrća i proteina. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:52
MUMIJA U BEOGRADU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka