Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratka istorija skoka udalj: Ko drži rekorde u muškoj, a ko u ženskoj kategoriji?

Skok udalj je disciplina u atletici koja se izvodi iz zaleta, tom prilikom se koristi samo jedna noga kako bi se takmičar odrazio. I to još od antičkih vremena.

 Ivana Vuleta Izvor: Profimedia

Prvi put je ova disciplina praktikovana kod antičkih Grka, a na olimpijskih igrama je uvedena u sastavu petoboja 708. godine p.n.e.. Pobednik je tada bio izvesni Lampis, iako je pored skoka morao još i da baca koplje, disk, da trči i da se rva. Takođe, nosio je haltere u rukama, tj, tegove koji su bili teški od 1,48 do 4,63 kg.

Proćiće mnogo vremena pre nego što skok udalj postane disciplina onakvom kakvom je danas poznajemo. Prvi tragovi su zabeleženi u 19. veku u Engleskoj, da bi na Olimpijskim igrama bila uvršetena u repertoar od 1896. godine. Danas rekord - ukupno 32 godine - drži Amerikanac Majkl Pauel iz 1991. godine u Tokiju, sa dužinom od 8,95 m. Kada govorimo o Jugoslaviji, odnosno Srbiji, zvanični rekord iz 1975. godine, drži Nenad Stekić sa 8,45 m.

Kada su žene u pitanju, on je kao olimpijska disciplina u modernoj istoriji uvršten tek 1948. godine. Jedno vreme se čak izvodio i bez zaleta. Danas rekord drži Galina Čistjakova iz SSSR-a, od 1988. godine u Lenjingradu, sa dužinom od 7,52 m. U Srbiji je trenutna rekorderka, Ivana Vuleta iz 2017. godine u Beogradu, sa dužinom od 7,24 m. 

Kako se izvodi skok udalj?

Kao što je već spomenuto nekada se ova disciplina izvodila i bez zaleta, ali moderna pravila priznaju samo one sa njim. Šta ovo znači? Prilikom izvođenja, skakalište ima zaletište - uglavnom dužine između 40 i 50 m - na čijem kraju se nalazi i odskočna daska sa linijom koju takmičar ne sme da prekorači, ali i jamu sa peskom, koja je poznata i kao doskočište. 

Ukoliko takmičar napravi prestup, takav pokušaj se onda smatra neuspešnim. Ali ukoliko je on uspešan, rezultat se meri pod pravim uglom od otiska najbližeg liniji za odraz na pesku.

Kako bi taj odraz bio što bolji primenjuje se neka od tri tehnike skoka u dalj: koračna, sa uvinućem i zgrčena. Takmičar nakon odraza ne može da utiče na putanju leta, jer na njega utiče dobro izbacivanje nogu tokom doskoka. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:14
Ivana Vuleta intervju
Izvor: Atletski savez Srbije
Izvor: Atletski savez Srbije

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka