Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Heroji starog Rima: Centurioni su bili simbol za hrabrost i neustrašivost - nekada slati i u specijalne misije

Pored toga što su predvodili kohorte u ratu, rimski centurioni su slati i u specijalne misije.

 Centurion u Rimu-0034477058.jpg Izvor: Profimedia

Centuriona je u celom Carstvu u bilo kom trenutku bilo oko 1.800, što znači da je Rim imao najmanje toliko: energičnih, hrabrih i nemilosrdnih ratnika, koji su kod svojih nadređenih, ali i neprijatelja, izazivali u podjednakoj meri poštovanje i strah.

Oni su bili najviši podoficiri u legionarskoj pešadijskoj vojsci i smatrani su karijeristima. Odnosno to su bili ljudi koji su započinjali svoj put kao obični vojnici i napredovali po starešinstvu i zaslugama, prateći strukturu legije. Koju je činilo deset kohorti, numerisanih od I do X, a svaka od njih je bila sastavljena od šest centurija od po 80 vojnika. Na čelu svih centuriona legije nalazio se takozvani primus pilus, tzv. "prvo koplje". 

Biti centurion, znači biti neustrašiv

Istorijski izvori otkrivaju da je 1. vek p.n.e. - a posebno poslednje godine Rimske republike - bio period obeležen vojnim pohodima. Prvo se radilo o osvajačkim, a zatim je došlo i do građanskih ratova.

Na taj način nam je do danas ostao zabeležen slučaj hrabrog centuriona Marka Кasija Skeve, koji se borio u bici kod Dirahijuma protiv Pompejaca, jula 48. godine p.n.e.. Iz Cezarovog izveštaja znamo da je napad Pompejaca na tvrđavu u kojoj se nalazio Skeva bio izuzetno brz i silovit. Nije bilo vojnika koji nije bio ranjen, četiri centuriona kohorte su izgubili oči, a ispaljeno je oko 30.000 strela. Međutim, Skev je na kraju odneo pobedu. 

Nakon bitke, Cezar mu je dodelio 200.000 sestercija, dok je neustrašivu legionarsku kohortu kojom je komandovao nagradio novcem, odećom i odlikovanjima. Izveštaji o podvizima poput ovog su u budućnosti oblikovali sliku rimskog centuriona kao primera hrabrosti i okosnice rimske vojske

Misije po naređenju vladara

Centurioni su mogli i da izvršavaju određene misije po naređenju cara, kao specijalni agenti. Zaista, njima su bile poverene delikatne misije poput odvođenja posebnih zarobljenika u Rim. Dodeljivani su im i špijunski, vojni obaveštajni i informativni zadaci među trupama u provincijama. 

Ukratko, centurion je bio odlučujuća ličnost u rimskoj vojnoj organizaciji. On je deo ratnih saveta, tokom kojih daje svoje mišljenje o taktici. Tokom bitke on je u prvom redu, da da primer hrabrosti. U miru je zadužen za disciplinu i obuku vojnika. Nekada dobijaju i specijalne misije. Kako je njihova figura suštinska i impozantna, ne čudi privlačnost koju i danas izaziva.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

10:15
VOJSKA SRBIJE
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka