Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U glečerima, planinama, preko zaliva, sa sposobnošću da upravljaju atmosferskim vodama: Najneverovatniji tuneli na svetu

Nebitno da li su iskopani u glečerima ili ispod Lamanša, ovi tuneli svojom jedinstvenošću privlače pažnju mnogih.

 Akvalajn Japan_2102677432.jpg Izvor: Shutterstock / yu_photo

Gotardski bazni tunel, Švajcarska

Sa dužinom od 57,09 kilometara i ukupno 151,84 kilometra okana i prolaza, ovo je najduži i najdublji železnički tunel na svetu i prva ravna trasa niskog nivoa kroz Alpe.

Glavna namena Gotardskog baznog tunela je da se poveća lokalni transportni kapacitet kroz alpsku barijeru, pogotovo za teret na koridoru Roterdam-Bazel-Ženeva. Ne treba ga mešati sa kraćim Gotardskim tunelom iz 19. veka ili Gotardskim drumskim tunelom.

 Najduži železnički tunel na svetu-0677818805.jpg Izvor: Profimedia

Ovaj epski podvig inženjeringa prvi put je otvoren 2016. godine.

Gotardski drumski tunel koji povezuje velike švajcarske gradove, takođe prolazi na dubini od oko 2.450 metara.

Lerdalski tunel, Norveška

Tuneli su neophodni u Norveškoj i uglavnom su jedini način da se obezbedi drumska veza između brojnih primorskih gradova i ostrva. Tunel Lerdal - ili Lerdalstunelen - najduži je drumski tunel na svetu dug 24,5 kilometara, a od 2000. godine omogućio je najbržu vezu između Osla i Bergena.

Svesni da vožnja od 20 minuta kroz tunel može dovesti do gubitka koncentracije, inženjeri su na svakih šest kilometara isklesali kamene komore, sa posebnim plavim i žutim osvetljenjem postavljenim tako da oponaša izlazak sunca.

Tunel ispod Lamanša, Velika Britanija/Francuska

Planovi da se napravi podvodna veza između Velike Britanije i Francuske postojali su pre više od 200 godina, a neustrašivi inženjeri iz 19. veka su čak pokušavali da se ukopaju ispod Lamanša kako bi dokazali njegovu održivost.

Tunel od 50 kilometara prvi put je otvoren 1994. godine, nakon šest godina građevinskih radova i nalazi se na nekih 75 metara ispod morskog dna.

Danas tunel pod Lamanšom omogućava da putovanje od Londona do Pariza traje nešto više od dva sata, a auto-voz pruža pogodnost vozačima automobila i kamiona da se ukrcaju u blizini britanske luke Folkston i iskrcaju u Kaleu na francuskoj strani.

Akvalajn Tokijski zaliv, Japan

Bezbrojna ostrva i ogromni zalivi odavno su Japan učinili mekom za graditelje tunela. Akva-linija Tokijskog zaliva, poznata i kao auto-put transtokijskog zaliva, povezuje prefekture Kanagava i Čiba, bez potrebe da se vozi oko obale.

 Akvalajn Japan_2102677432.jpg Izvor: Shutterstock / yu_photo

Ono što ga izdvaja je činjenica da počinje kao tunel na strani Kanagave, pre nego što se izdigne iz vode na Umihotaru, veštačkom ostrvu sa odmorištem i platformama za posmatranje sa kojih se pruža širok pogled na horizont Tokija.

Konačna deonica do Čibe pokrivena je mostom, sa koga će putnici moći da vide kako avioni sleću na aerodrom Haneda.

Sejkanski tunel, Japan

Gotardski bazni tunel je možda uzeo svoju krunu kao najduži železnički tunel na svetu, ali tunel Sejkan dug 53,85 kilometara ostaje izuzetan građevinski podvig i najduži tunel na svetu sa podmorskim segmentom. Povezuje Honšu, najveće japansko ostrvo, sa Hokaidom na severu. To je takođe drugi najdublji tunel.

Prvi put zamišljen pedesetih godina zbog niza tragedija trajekata, danas se koristi za putničke vozove, uključujući usluge šinkansen brzih vozova od Tokija do Sapora.

Iako su domaći letovi dramatično skratili vreme putovanja, za neizlečive romantičare, ovo je i dalje najbolji način da stignu do magičnog dalekog severa Japana.

Tunel Ajzenhauer, Kolorado

Tunel Ajzenhauer, zvanično Memorijalni tunel Ajzenhauer - Edvin S. Džonson, ima dve cevi i četiri drumske trake, a nalazi se na zapadu Sjedinjenih Država, otprilike 97 kilometara zapadno od Denvera, Kolorado.

Tunel vodi međudržavni put I-70 ispod kontinentalnog raseda u Stenovitim planinama. Sa maksimalnom visinom od 3.401 metar iznad nivoa mora, to je jedan od najviših tunela za vozila na svetu. Tunel je najduži planinski tunel i najviša tačka na sistemu međudržavnih auto-puteva u Americi.

Izazov izgradnje preko kontinentalne ploče značio je da su linije raseda otkrivene tokom iskopavanja.

Veliki hadronski sudarač, Francuska/Švajcarska

Veliki hadronski sudarač dug 27 kilometara formira tunel u obliku krofne i leži u proseku na dubini od 100 metara ispod granice između Francuske i Švajcarske.

Fizičari koriste ovaj najsavremeniji tunel da saznaju više o poreklu mase, kao i da razbiju teška pitanja o tamnoj materiji i tamnoj energiji. Čestice se ispaljuju u dva snopa, koji se zatim sudaraju na četiri odvojene tačke.

 LHC_1460343227.jpg Izvor: Shutterstock / Belish

Potrebna je posebna dozvola da uđete kao posetilac, ali možete otići iznad zemlje do CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, koja ima fascinantnu stalnu izložbu o radu hadronskog sudarača.

Železnica Jungfrau, Švajcarska

Jedno od velikih čuda inženjerstva ranog 20. veka, železnička pruga Jungfrau vijuga kroz tunel uklesan u neke od najpoznatijih vrhova u švajcarskim Alpima.

Prvi ga je osmislio Adolf Gujer-Celer 1893. i završio 1912. godine. Krećući se iz Klajn Šajdega, na visini od 2.061 metar penje se kroz ručno iskopan tunel u dubinu Ajgera, gde su dve stanice, Ajgervand i Ajsmer, sa kojih se vidi severna i istočna strana planine.

Putnici više ne mogu da se iskrcaju u Ajgervandu, iako je već dugo poznato da planinari koriste zloglasni otvor Stolenloh, kroz koji je izbacivan kamen tokom kopanja tunela, da stignu do tunela i izvuku se na sigurno.

Danas, izdržljive duše mogu da se pridruže obilascima sa vodičem kroz ovaj zastrašujući otvor do najpoznatijeg severnog kraka. Tunel izlazi u Jungfraujohu, između vrhova Jungfrau i Menh, na 3.454 metra. To je čini najvišom prugom u Evropi koja je prvobitno izgrađena kao turistička atrakcija za privilegovane posetioce.

SMART, Kuala Lumpur, Malezija

Malezijski inženjeri su pronašli pametno rešenje kada su vagali kako da preusmere atmosferske vode dalje od centra Kuala Lumpura, kao i da umanje zagušenja na zakrčenim putevima u gradu. Tako je nastao SMART, tunel za upravljanje atmosferskim vodama i putnički saobraćaj.

Sastoji se od obilaznog tunela za kišnicu i auto-puta na dva nivoa. SMART je postao prvi tunel sa dvostrukom funkcijom na svetu kada je otvoren 2007.

Ako kiša postane toliko intenzivna da je tunel za odvod pun, onda se i putnički tunel koristi za sprovođenje bujičnih potoka u rezervoar Taman Desa.

U decembru 2021. godine, SMART je preusmerio čitavih pet miliona kubnih metara vode od poplava nakon serije pljuskova u glavnom gradu Malezije.

Tunel Guoljang, Kina

Neki tuneli se probijaju duboko u planinama da bi pomogli ljudima da dođu od tačke A do tačke B. Ali u kineskoj provinciji Henan, tunel Guoljang ide mnogo slikovitijom rutom.

Izrezan unutar vrtoglavih litica planine Tajhang, ima 30 prozora koji gledaju na dolinu ispod. Samo 13 meštana Guoljanga izgradilo je ovaj živopisni tunel u pokušaju da svoje selo učini dostupnijim spoljnom svetu.

Danas je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija u Kini, iako je onima koji ovuda voze potrebna velika doza hrabrosti. To što je isklesan rukom znači da se neočekivano savija, spušta i vijuga. Dužina celog tunela je 1,2 kilometra, visok je pet i širok četiri metra. Zato je veoma uzbudljivo kada vam u susret dolazi automobil iz suprotnog pravca.

Tunel kroz glečer Langjokul, Island

Tunel kroz glečer Langjokul smatra najvećom strukturom u ledu na svetu koju je napravio čovek. Vijuga duboko u drugi po veličini glečer na Islandu, a nalazi se na dva sata vožnje od glavnog grada Rejkjavika.

Što dublje posetioci ulaze u klizave prolaze, led postaje plavlji, a nijansa mu se menja zbog starosti.

 Langjokul_683257591.jpg Izvor: Shutterstock

Vodiči su pri ruci da objasne kako se led formirao, šta budućnost nosi sa ovim prirodnim fenomenima i kako bi se osiguralo da se niko ne prevrne obezbeđeni su kramponi koji se mogu vezati za čizme.

Tuneli Kuchi, Vijetnam

Ova poznata mreža tunela na periferiji Ho Ši Mina dugo je bila izvor fascinacije za turiste koji žele da saznaju više o ratu koji je poharao Vijetnam tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Tunel Kuchi je sistem tunela koji se nalazi 70 kilometara severozapadno od Ho Ši Mina (Sajgona).

Prvobitna dužina tih tunela je bila preko 200 kilometara, ali je do danas sačuvano samo 120 kilometara.

Vijetkong je gradio tunele u koje su bile smeštene i bolnica, i menza, i kreveti za borce, sale za sastanke i arsenal oružja. Korišćeni su kao baza za napade Vijetkonga na položaje SAD i Južnog Vijetnama.

Uprkos ponovljenim pokušajima američkih snaga da unište ogromnu mrežu tunela, oni su preživeli i sada ih vijetnamska vlada održava kao spomenike i turističke znamenitosti.

Pariske katakombe, Francuska

Ogromna mreža rudnika krečnjaka ispod leve obale Pariza datira iz 12. veka, kada je tu kopana građa za gradnju širom francuske prestonice.

Međutim, tek krajem 18. veka postali su kosturnice za sahranjivanje zbog prepunih grobalja. Danas se u katakombama može naći oko šest miliona ostataka, a kosti su uredno složene na sve strane.

Delimično otvorene za javnost 1874. ove katakombe su koristili i pripadnici francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata, a turisti i dalje mogu da posete manji deo ovih tunela, gde ih znak upozorava da ulaze u "Carstvo smrti".

Međutim, veći deo mreže tunela ostaje nepristupačan, mada je poznato da postoje neustrašivi istraživači koji danima tumaraju pod zemljom istražujući manje poznate delove koristeći tunele metroa i podrume na levoj obali Pariza.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:32
NESVAKIDAŠNJI POSAO U ŽELEZNICAMA: 11 alpinista brine o stanju na srpskim prugama (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka