Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delo čuvenog bečkog umetnika prodato za 86 miliona evra: 'Dama sa lepezom' rekorder u Evropi

"Dama sa lepezom", slikara Gustava Кlimta je na aukciji u Londonu prodata za 86 miliona evra.

 Dama sa lepezom-0784435213.jpg Izvor: Profimedia

Računajući provizije i druge troškove, ukupan izdatak anonimnog kupca na kraju će iznositi 99 miliona evra, što je čini najskupljim umetničkim delom prodatim na aukciji u Evropi

Najpoznatiji predstavnik bečke sekcesije je na slici predstavio ženu, na simboličan stil prepun dekorativnih motiva dok drži lepezu. Nakon Klimtove iznenadne smrti 6. februara 1918. godine, ona je nađena u njegovom ateljeu na štafleraju - zbog čega se smatra nedovršenim delom. Ovo svakako nije sprečilo kupca da da spomenuti iznos, iako je početna cena iznosila 11 miliona evra. 

Koliko vredi umetničko delo?

Ova cena prosečnom čoveku deluje kao preterana, pogotovo ako se uzme u obzir da razlika između početne i krajnje aukcijske cene  iznosi 75 miliona evra. Ali daleko od toga da je ovo najveći iznos koji je dat za neko umetničko delo, što je opet otvorilo stare debate: da li je cena odraz umetničkog kvaliteta ili drugačije doživljavamo dela sa zanimljivim umetničkim pričama? 

U tom smislu, dela Gustava Klimta predstavljaju kombinaciju nekoliko faktora: kvalitet, nacizam i pljačku. Priča o delu je sledeća: vlasnik je bio austrijski Jevrejin koji je bio primoran da pobegne iz zemlje 1938. godine, i za sobom ostavi svu svoju imovinu. Sliku su zaplenili nacisti i dali je reditelju Gustavu Ucickiju. Posle rata, vodila se kao nestala, sve dok 2012. godine Ucikijeva udovica Ursula nije odlučila da je stavi na prodaju preko aukcijske kuće Sotbi preko posrednika. U tom trenutku u čitav slučaj su upleteni i inspektori, pošto je slika bila upisana u registar ukradenih dela od strane nacista - legitimni naslednici i Ursula su na kraju postigli dogovor.

Ovo nije i jedino Klimtovo delo sa sličnom pričom. "Portret Adele Bloh Bauer I" iz 1907. godine, je slika na kojoj je naslikana supruga austrijskog jevrejskog industrijalca Ferdinanda Bloh-Bauera. Adel je u svom testamentu tražila da se Кlimtova dela predaju galeriji Belvedere u Beču nakon smrti njenog supruga.

Ali nakon dolaska nacista na vlast u Nemačkoj i aneksije Austrije 1938. godine, zakoniti vlasnik Ferdinand je pobegao u Švajcarsku i njegova umetnička kolekcija je konfiskovana. Uprkos činjenici da je Ferdinand - koji je umro 1945. godine - testamentom zaveštao svu svoju imovinu, uključujući i svoja umetnička dela, trojici nećaka, galerija Belvedere nikada nije vratila delo svojim zakonitim vlasnicima, sve do 2006. godine, nakon sudske tužbe. Sud je na karaju doneo odluku da su dela pokradena i da ih treba vratiti porodici Bloh-Bauer. Naslednici su prodali sliku za 135 miliona dolara magnatu Ronaldu Lauderu 2006. godine, koji ju je preselio u svoj muzej, gde i danas stoji.

Sve navedeno - kao i činjenica da je pre par godina jedno drugo Klimtovo delo prodato za 204 miliona dolara - je najverovatnije uticalo da cena slike dostigne 86 odnosno 99 miliona evra. Da li je ova brojka opravdana ili ne, nikada se sa sigurnošću ne može reći, jer je tu i ona filozofska tvrdnja da je delo vrhunskog umetnika neprocenljivo u materijalnom smislu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
NAJPOZNATIJI SRPSKI SLIKAR U AMERICI: Mir našao na Kamenoj Gori, a supruga mu je večna inspiracija (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka