Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muškarci - love, a žene - sakupljaju? Istraživanja otkrivaju da je ova teorija skroz pogrešna

Godinama se mislilo da u lovačko-sakupljačkim zajednicama postoje striktne podele, prema kojima se muškarci bave isključivo lovom, a žene sakupljanjem. Ali, da li je baš sve kao što su nas učili?

 Lovci-sakupljači-0602890019.jpg Izvor: Profimedia

Međunarodni tim istraživača, predvođen naučnicima sa Univerziteta u Sijetlu, rešio je da istraži na nekoliko desetina antropoloških i etnoloških studija koje su se u proteklih 100 godina, bavile proučavanjem 63 lovačko-sakupljačke zajednice sa prostora Severne Amerike, Afrike, Azije i Australije. Njihov cilj je bio da otkriju obrasce podele rada unutar spomenutih zajednica i da detaljnije ispitaju da li se lovom bave isključivo muškarci, a žene sakupljanjem. 

Ispostavilo se da žene takođe učestvuju u lovu i to čak u 79 posto istraživanih zajednica. Ono što je interesantno jeste i da se njihov status nije menjao nakon što bi dobile decu, ali i da su one u lovu učestvovale namerno. Ovo znači da one svoj plen nisu lovile dok su sakupljale hranu, već da su sa namerom odlazile u potragu za krupnijom divljači. 

"Žene su u lov odlazile sa različitim oruđem - taj trend je primećen širom sveta - i ako bi ugledale životinju, ubile bi je", rekao je jedan od autora rada Vol Šefler. "Bili smo iznenađeni kako je većina zajednica opisala žene u lovu, kao i da u vezi sa tim nije postojao neki poseban tabu."

Primećeno je i da su u opticaju imale veći broj taktika prilikom lova, poput npr. činjenice da su im u ovom zadatku često pomagali i psi. Što je prema mišljenju stručnjaka dokaz koji govori da su podjednako vešte u lovu kao i muškarci, a samim tim i da su dosadašnje podele poslova prema polovima u lovačko-sakupljačkim zajednicama neosnovane. 

"Prevalencija podataka o ženama koje love direktno se suprotstavlja uobičajenom verovanju da žene isključivo sakupljaju, dok muškarci isključivo love," stoji u radu. Što implicira da se dobijeni podaci mogu primeniti i na praistorijska društva, kao što je već bilo i indicija - poput nalaza sahrane žene stare 9.000 godina iz Perua, pored koje su položeni projektili koji su korišteni tokom lova. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u PLOS One. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:28
Srbi među najboljim lovcima na međunarodnom takmičenju
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka