Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstruisano lice tinejdžerke iz 7. veka: Zašto naučnici misle da je pripadala misterioznoj grupu žena?

Zahvljajući savremenim tehnologijama, naučnici su uspeli da saznaju nove pojedinosti iz života tinejdžerke i povežu je sa misterioznom grupom žena koje su tokom ranog srednjeg veka putovale Evropom. Ali i da rekonstruišu njen izgled.

 Skelet žene_1648973506.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Iskopavanjem srednjovekovnog groblja u blizini Kembridža u Velikoj Britaniji, tokom 2012. godine aheolozi su došli do otkrića grobnice u kojoj je bila sahranjena tinejdežrka iz viših društvenih slojeva. Naime, na to su ukazivali bogati grobni prilozi, među kojima se isticao krst od zlata i granata. Pored ovoga, prilozi su otkrili i da je mlađa ženska osoba živela tokom 7. veka naše ere. 

Nakon dve decenije, naučnici su rešili i da se upuste u proces rekonstrukcije lica i izgleda ove mlade žene uz pomoć savremenih tehnologija i genetike. Ali i da otkriju sitne pojedinosti iz njenog života kako bi saznali nešto više o misterioznoj grupi žena kojoj je pripadala. 

Genetika otkriva udaljeno poreklo

Pored spomenutog krsta - još 4 komada istog tipa nakita je otkriveno u ovoj ostrvskoj državi - koji je bio pohranjen u grobnici sa njom, činjenica koja je takođe privukla pažnju istraživača jeste da je ona bila položena u kvalitetnu odeću na rezbareni drveni krevet - još 17 sličnih sahrana je otkriveno na tlu Velike Britanije. 

"Zanimljivo je da su rezultati izotopskih analiza pokazali, da se oni preklapaju sa rezultatima dobijenim kod dve druge žene koje su na sličan način sahranjene tokom istog perioda u okrugu Кembridž", rekla je bioarheolog Samanta Leget. I dodala da je otkriveno kako je u Englesku migrirala iz regiona koje se nalazi nedaleko od Alpa, tj. iz južne Nemačke, kada je imala oko sedam godina, ali i da je bolovala od retke bolesti - iako za sada nije poznat tačan uzrok njene smrti. 

"Dakle, izgleda da je ona bila deo elitne grupe žena koje su putovale iz kontinentalne Evrope, najverovatnije iz Nemačke, u sedmom veku. Iako je njihov identitet i dalje misterija." otkriva Leget.

"S obzirom na sve veću povezanost između sahranjivanja u krevetu, nakita i ranog anglosaksonskog hrišćanstva, moguće je da je putovanje ove tinejdžerke bilo povezano sa panevropskim mrežama elitnih žena koje su bile u velikoj meri uključene u rad ranohrišćanske crkve.", zaključuje Sem Lusi, arheolog specijalizovan za anglosaksonske sahrane. Drugim rečima, mlada žena je najverovatnije aktivno učestvovala u širenju hrišćanstva.

"Bilo je zanimljivo videti kako se njegovo lice razvija. Njeno levo oko je bilo nešto niže postavljeno od desnog oka. Što je bilo prilično primetno." rekao je forenzičar Hju Morison koji je radio na rekonstrukciji njenog lica. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka