Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za sve su krive močvare iz okoline Firence: Članovi porodice Mediči su bolovali od smrtonosne bolesti izazvane parazitom

Istraživanja pokazuju da su se pojedini članovi porodice Mediči baš kao i mnogi drugi njihovi savremenici, borili sa smrtonosmim parazitom.

 Porodica Mediči-0378547465.jpg Izvor: Profimedia

Porodica Mediči je bila jedna od najuticajnijih u rensansnoj Firenci. Zbog svojih bankarskih poslova u jednom trenutku su stekli ogromno bogatstvo, koje im je omogućilo da ulažu u grad i razvijaju ga, i to tako da je u jednom trenutku postao prestonica kulturnog i duhovnog života. 

Opet, s druge strane, zbog svog statusa i ugleda, oni su svoje mrtve članove porodice sahranjivali u bazilici San Lorenco. S tim što su njihova tela polagali u kovčege, dok su prethodno izvađene organe čuvali u odvojenim posudama od terakote. Što je naučnicima omogućilo da uzmu uzorke tkiva i analiziraju ih, a ispostavilo se da su u pojedinim uzorcima otkrili strukture slične parazitima na onome što je nekada predstavljalo crvena krvna zrnca. 

Direktor Instituta za proučavanje mumija u Italiji, Albert Cink je otkrio da su on i njegove kolege znali da se crvena krva zrnca mogu sačuvati ovoliko dugo. Ali ono na šta nisu računali jeste da će među njima naći i parazite. 

O kom parazitu je reč?

Detaljnije analize su sugerisale da je reč o parazitu Plasmodium falciparum, koji izaziva malariju. Ono što ih je posebno iznenadilo jeste da su mislil kako je u ovom regionu vladala endemska i dosta blaža forma parazita P. Vivax, jer je pomenuta P.falciparum dosta jača i svojstvenija tropskoj klimi. 

U tom slučlaju, svi oni pripadnici Medičija koji su bili zaraženi sa njom bi doživeli tešku groznicu, iako se ne zna da li je u ovom konkretnom slučaju ona bila i smrtonosna za osobu u čijim uzorcima tkiva je otkrivena. 

Naučnici objašnjavaju da je do zaražavanja najverovatnije došlo iz razloga što su i muški i ženski članovi porodice Mediči uživali u lovu. Ako se uzme u obzir da je on vršen uglavnom u močvarnim područjima oko Firence, koje se smatra savršenim okruženjem za razvoj komaraca koji prenose malariju - zaključak je da su se oni najverovatnije ovako i zarazili. 

Međutim, kako identitet osobe čija tkiva su proučavana nije otkriven, stručnjaci za porodicu Mediči koji nisu bili uključeni u istraživanje sugerišu da je teško postaviti kontekst ili bolje razumeti simptome pojedinaca kako bi se rastumačili dobijeni rezultati. Iako ovo otkriće na kraju sugeriše da je teži oblik malarije prisutan duže u spomenutom regionu nego što se ranije u to verovalo. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Emerging Infectious Diseases. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka