Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od stvarnih osoba do mitoloških bića - i nazad: Čudovište Inka koje zlodela čini u tami i izvlači salo iz žrtvi

Naziv potiče od kečuanske reči pishtai, što znači "odrubiti glavu", "prerezati grkljan" ili "iseći na kriške", zbog čega se ovo stvorenje često poredi sa vampirima.

 Pištak-0265110427.jpg Izvor: Profimedia

Mitologija Inka beleži postojanje božanstva po imenu Kon-Tiki-Virakoča, čije ime se može prevesti kao "more masti". On je tvorac Zemlje i svih njenih stvorenja, tvorac neba i mora i svih drugih bogova. Zato je među narodom Кečua, on najpoštovanije božanstvo. 

Među andskim narodima, krv i salo su među glavnim prinosima svetim silama: žrtvovanje zaklanih životinja i prinošenje njihove krvi čine osnovu svih verskih ceremonija. Dok je životinjska mast (obično od lame) jedan od glavnih sastojaka u ritualima povezanim sa Mesecom. 

Međutim, ova upotreba masti nije bila ograničena samo na region  Anda. Daleko na severu, pre nego što su stigli do zemalja Inka, konkvistadori su koristili salo palih Maja da previjaju svoje rane.

Legende o Pištaku

Lako je zamisliti kakvo su gađenje prema ovoj praksi osetile Maje, stoga ne čudi činjenica da je upravo ovaj podatak uticao na kasnije stvaranje legendi o Pištaku, čudovištu iz mitologije Inka koje sisa salo i koje je postalo poznato širom Južne Amerike od perioda nakon španskih osvajanja.

Tokom vremenskog intervala od 500 godina, dato je mnogo opisa njegovog izgleda. Skoro uvek je u pitanju muškarac, bele puti koji izlazi samo noću - ne zato što ne može da bude na svetlosti, već zato što on svoja zlodela izvodi pod okriljem tame. Pištako se ne razlikuje mnogo od konkvistadora, te stoga on nikada nije sam. Prate ga ljudi koji mu pomažu da uhvati, transportuje i ubije svoje žrtve, a zatim izvuče loj iz njih. 

Španski sveštenik Кristobal de Molina bio je prva osoba za koju se zna da je optužen da je ovo čudovište, 1571. godine. O ovome iz izvora saznajemo jer su stanovnici Кuska odbili da mu donesu drva za ogrev, u strahu da će biti ubijeni zbog masti - za koju su verovali da sveštenici koriste za podmazivanje zvona.

Naredni vekovi su sa sobom doneli i modernije verzije priča o ovim čudovištima koja su povezivana sa bogatim trgovcima i rudarima, jer kako legenda kaže: oni su koristili ljude za proizvodnju sapuna, lekova, pa čak i mašinskih maziva u svojim fabrikama i rudnicima. 

Međutim, čak ni u 21. veku priče o postojanju ovog mitološkog stvorenja u Južnoj Americi ne prestaju da kruže glasine. Ovo je dovelo do toga da su neke zajednice odbile organizaciju "Hrana za pomoć", a kao glavni razlog su naveli strah da je čitav cilj programa tovljenje dece i kasnije uzimanje njihove masti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

U konc logoru Jasenovac,stvorenom od strane hrvatskih ustasa,kolaboracionista nacisticke nemacke,od 1942 do 1944,masovno su ubijana deca,od cijih su tela katolicke sestre reda Sestre Milosrdnice,pravile sapune.Takodje su ih hranile hlebom uvaljanim u sutno staklo,da bi ih sto vise ponrlo.

Najnovije

Priroda

Nauka