Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena 'severna Atlantida': Ovaj grad je prema legendi nestao zbog grehova koje su počinili njegovi stanovnici

Arheolozi su uspeli da otkriju gde se nalazi izgubljena "severna Atlantida".

 Vadensko more_1665479929.jpg Izvor: Shutterstock

U knjizi Postanja, Bog kažnjava narod Sodome i Gomore za njihovu zloću tako što ih sravnjuje ognjem i sumporom. Za Nemce, legenda o izgubljenom gradu Runholtu je služila u iste svrhe. Legenda kaže da je nekada napredan grad progutalo Severno more u jednoj noći nakon jake oluje kao kaznu za grehe njegovih stanovnika.

Prema narodnom predanju, ovi gresi su uključivali stvari kao što su pijanstvo, bezbožništvo i razmetanje bogatstvom, navodi Tajms.

Život u izobilju doveo je do nemoralnog života, a kraj je došao oko Božića kada je banda mladih pijanaca pokušala da natera sveštenika da svinji dâ poslednju pričest u lokalnoj gostionici.

Sveštenik je otišao u crkvu i molio se i molio bogu da kazni mladiće. Napustio je grad sledećeg dana, a nedugo zatim se pogodila velika oluja koja je zbrisala Runholt sa lica zemlje.

U srednjovekovnim legendama, zvuk sa zvonika mogao je da se čuje iz dubina Severnog mora.

Dok su neki istoričari dovodili u pitanje da li je grad ikada postojao izvan mita, nova istraživanja su otkrila ostatke ove "severne Atlantide" u Vadenskom moru, navodi se u izveštaju.

Arheolozi sa Univerziteta Kristijan-Albreht u Kilu pronašli su oko 1,9 kilometara srednjovekovnih humki oko ostrva koje je sada poznato kao Zudfal nakon što su geofizičkim istraživanjem mapirali lokaciju.

"Ostaci naselja skriveni ispod mulja prvo se lokalizuju i mapiraju na širokom području koristeći različite geofizičke metode kao što su magnetna gradiometrija, elektromagnetna indukcija i seizmika", kaže Denis Vilken, geofizičar sa Univerziteta Kil, o istraživanju u saopštenju za medije.

Novi nalazi su uključivali luku, temelje velike crkve i sisteme za odvod, prema rezultatima novog istraživanja.

U saopštenju za javnost navodi se da su istrage o plimskim ravnicama nastavile da "iznose na videlo značajna nova otkrića" i da su pružile uvid u život naroda Severne Frizije.

Ali istraživači su u stalnoj borbi sa vremenom, jer uslovi koji tamo vladaju neprestano izjedaju ostatke.

"Ostaci srednjovekovnog naselja su već jako erodirani i često se mogu otkriti samo kao negativni otisci", kaže Hana Hadler, koja radi na Institutu za geografiju Univerziteta u Majncu.

"Tako da hitno moramo intenzivirati istraživanje", dodaje Hadlerova.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka