Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više podseća na mladog studenta, nego na političara: Pogledajte u rekonstruisano lice faraona - TUTANKAMONA

Stručnjaci su na osnovu dostupnih podataka, ponovo rekonstruisali jednog od najpoznatijih staroegipatskih faraona - u savremenom dobu.

 Tutankamon-0161491567.jpg Izvor: Profimedia

Tutankamon je vladao oko devet godina i bio je jedan od manje poznatih faraona svog vremena. Neki naučnici smatraju da su kraljevski savetnici i sveštenici možda čak iskoristili dečaka-kralja kao marionetu kako bi zadržali vlast samo za sebe. Drugi sugerišu da su Tutankamonovi naslednici uklonili njegovo ime sa spomenika i zapisa zbog njegove povezanosti sa Ehnatonom.

Ali postojala je jedna prednost ovog čina: dok je većina grobnica u Dolini kraljeva bila opljačkana tokom vekova, Tutankamonova je ostala relativno netaknuta. Kada su njegova blaga konačno otkrivena, inspirisala su moderna istraživanja o Tutankamonovom životu i periodu u kom je živeo. 

Tim naučnika iz Brazila, Australije i Italije je sada iskoristio njegove mumificirane ostatke i oživeo crte njegovog lica, kakve je imao neposredno pred smrt. Rekonstrukcija prema mišljenju strušnjaka i vođe projekta Sisera Moraeša, otkriva delikatan i mladalački izgled koji više podseća na onaj koji imaju današnji studenti, a ne na političara koji na svojim plećima nosi ogromnu odgovornost. 

Rekonstrukcija veoma slična onoj iz 2005. godine

Međunarodni tim nije imao pristup faraonovoj lobanji, stoga su osmislili način kompletiranja modela na osnovu prethodno zabeleženih mera lobanje i referentnih slika iz prethodnih studija. 

"Sa podacima o proporcijama i nekim važnim cefalometrijskim merenjima, postojala je mogućnost da se uzme digitalna lobanja virtuelnog donatora i podesi tako da postane Tutankamonova," objasnio je Moraeš. Nakon toga, kreirane su usne, položaj očnih jabučica, visina ušiju, veličina nosa i konačno primenjeni markeri koji su ukazivali na debljinu mekih tkiva na lobanji. 

Nešto slično je urađeno i 2005. godine od strane francuskih naučnika, a kako se ispostavilo - rezultati su slični. 

"Naša rekonstrukcija je neverovatno bliska onoj koju je napravio francuski tim pre nekoliko godina. Ona takođe korespondira sa drevnim prikazima Tutankamona, posebno sa glavom na lotosovom cvetu koja se nalazi na  jednom od predmeta iz njegove grobnice," ističe Moraeš.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka