Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kastrirali su ih pre ulaska u pubertet da bi porodici doneli bogatstvo i slavu: Ko su bili kastrati?

Pre nego što su početkom 20. veka zabranjeni tokom četiri stotine godina, umesto žena pevali su kastrati. Muškarci koji su u mladosti kastrirani da bi im glas ostao nepromenjen.

 Farineli.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Nakon što je tokom 16. veka rimokatolička crkva zabranila ženama da pevaju u crkvi, pojavili su se kastrati -  muški sopran, mecosopran ili alt, čiji glas se nije produbio. Kako? Tako što bi dečak pre ulaska u pubertet bio kastriran i na taj način bi se sprečilo da do izmene u boji i rasponu njegovog glasa uopšte i dođe. Ali kako je ova procedura tehnički bila nezakonita, njihovi roditelji su morali da ih odvode kod berberina ili hirurga kako bi on proceduru u zadnjoj prostoriji svoje radionice, odradio bez anestezije. Pritom, procene su da bi 20 posto njih nakon ovoga preminulo usled komplikacija.  

Dok bi ostatak odlazio u školu za kastrate - sa izmišljenom pričom da ih je napala divlja svinja pa su zbog toga ostajali bez testisa - kako bi ispunili očekivanja svojih porodica i doneli im slavu i bogatstvo. 

Kastracija mladih pevača je navodno bila ograničena na Italiju, ali oni su bili popularni i traženi u celoj Evropi. Stoga su putovali širom kontinenta i zarađivali ogromne honorare za svoje nastupe. Neki od najpoznatijih su bili Frančesko Bernardi, poznatiji kao Senesino i Karlo Broski, poznatiji kao Farineli. 

Niko kao Farineli

Senesino je prema nekim izveštajima za svoje nastupe na godišnjem niovu zarađivao i do 3.000 gvineja, a kao glavni pevač Kraljevske muzičke akademije u jednom trenutku je bio angažovan u čak 17 vodećih opera u Londonu. Međutim, niko nije mogao da se meri sa Farinelijem, koji je zarađivao skoro duplo više od njega i koji je proveo čitavu dve decenije u privatnoj službi kralja Filipa V. 

Mnogi poznati kompozitori tog doba su bili oduševljeni njegovim talentima, zbog čega su želeli saradnju sa njim. Međutim, on baš kao i mnoge druge njegove kolege su često patile od brojnih zdravstvenih problema uzrokovanih kastracijom u mladosti. Izuzimajući lepu boju glasa na osnovu koje su punili brojne sale i koncertne dvorane, većina njih je usled poremećenog rada hormona bila izuzetno visoka. 

Ovo je u kasnijem dobu kod pojedinih izazivalo i probleme sa osteoporozom ili dodatni stres na njihove druge organe, poput vilica, noseva i grudi. Tokom 2006. godine, Farinelijevo telo je ekshumirano nakon čega su naučnici otkrili da je bio visok i da je imao zadebljanu kost čela ili stanje poznato i po imenu hiperostoza frontalne kosti. Karakteristično za žene, a neki od glavnih simptoma uključuju glavobolje, depresiju i druge mentalne probleme. 

Do 19. veka potražnja za kastratima je opala

Ili jednostavno rečeno, oni nisu bili više toliko traženi i moderni. Pre svega jer je ženama dozvoljeno opet da pevaju tokom 18. veka, a u međuvremenu su se i stavovi prema kastraciji umnogome promenili. Pa su kastrati postali sramota, zbog čega je sam papa početkom 20. veka zabranio upotrebu kastrata u crkvenom pevanju. 

Do tada je većina ovih pevača odavno bila u penziji, sa izuzetkom "Rimskog anđela" tj. Alesandra Moreskija koji se povukao deceniju nakon uvođenja zabrane. Ipak, sa razvojem modernih tehnologija, njegov glas je zabeležen tj. snimljen za večnost neposredno pred njegovu smrt 1921. godine, zbog čega danas možemo da čujemo kako su uopšte zvučali.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka