Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji Heraklov podvig: Protiv kog čudovišta je starogrčki heroj morao da se bori kako bi ispunio dvanaesti zadatak?

Za svoj poslednji zadatak Herakle će morati da iskoristi svu svoju snagu da bi savladao strašno čudovište.

 Herakle I Had-0342020787.jpg Izvor: Profimedia

Kralj Euristej je imao još samo jedan pokušaj, zbog toga je rešio da Herakla pošalje u podzemlje kako bi tamo kidnapovao psa čuvara po imenu Kerber. 

Kerber nije bio običan pas, već zver koja je čuvala ulaz u Had, mesto na kome prema mitologiji duše svih preminulih bili oni dobri ili loši odlaze. Prema Apolodorovim rečima, životinja je bila čudna mešavina nekoliko stvorenja - imao je tri pseće glave, zmaja u repu i glave zmija po celim leđima. Dok drugi izvori navode da je on imao i više glava, pa su brojke neretko stizale i 50. 

Njegovi roditelji su bili polužena poluzmija Ehidna i čudovište Tifon sa stotinu glava zmija na svojim ramenima kog su se i bogovi sa Olimpa plašili. Stoga ne čudi da je on bio opasna zver koja je rado puštala mrtve u podzemlje ali je bio striktan kada je izlazak napolje bio u pitanju - to nije bilo moguće.

Imajući to u vidu, Herakle je pre silaska preuzeo neke mere predostrožnosti, jer kako je i sam znao ovo je bilo putovanje sa kog se ni jedan smrtnik nije vratio. Otišao je u Elefsinu i tamo potražio sveštenika Eumolpa koji je započeo ono što je poznato pod imenom Eleusinske misterije. 

To su u stvari bili sveti verski obredi koji su obeležavali poklonici kulta grčkkih boginja - Demetre i Persefone. Jer su prema narodnom verovanju oni koji su spoznali tajne ovih misterija imali sreće u drugom svetu. 

Potom je Herakle otišao u mesto koje se zove Taenarum i kroz duboku pećinu prošao do Hada. Na svom putu je naišao na razna čudovišta, druge heroje i duhove, a uspeo je i da se takmiči u rvanju. Kada je napokon pronašao gospodara podzemlja pitao ga je da mu preda svog vernog čuvara, ali mu je on rekao da može slobodno da ga povede na svetlost dana sa sobom ako uspe da ga savlada samo uz pomoć svojih mišića. 

U blizini jedne od pet kapija podzemlja po imenu Aheron, Herakle je spazio Kerbera. Neustrašiv kako mitologija kaže da je bio, bacio se na njega i obmotao svoje ruke oko sve tri glave. Ali, zmaj iz Kerberovog repa je napao starogrčkog heroja i krenuo da ga grize. Borba se nastavila i odjednom pas čuvar se pokorio.

Tog trenutka, Herakle je krenuo odmah ka kralju Euristeju i odveo mu životinju koju je tražio za poslednji zadatak. Za razliku od drugih stvorenja sa kojima se sin Zevsa susreo, Kerber je bezbedno vraćen u Had gde je nastavio svoj stari posao. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka