Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prava priča o kraljici Šarloti, liku iz popularne serije: Njeno etničko poreklo i danas izaziva brojne debate

Ovo je prava istina o kraljici Šarloti koja je ekranizovana u popularnoj seriji "Bridžertonovi" i predstavljena kao monarh tamne puti.

 Kraljica Šarlota.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Rođena 1744. godine u Mirovu u današnjoj Nemačkoj, u mnogim tekstovima je opisana kao obrazovana, ljubiteljka umetnosti i francuskog jezika. Ali te njene sposobnosti nisu privukle pažnju engleskog kralja Džordža III da je odabere za svoju ženu ili bar ne u početku.

Nakon iznenadne smrti Frederika Luja od Velsa, presto je nasledio njegov sin Džordž III. Koji je tada imao samo 22 godine, stoga o braku još nije mnogo razmišljao. Suočen sa žurbom koju je zahtevala situacija, novi kralj je zatražio od suda reviziju svih nemačkih protestantskih princeza i "slepi" izbor. I tako je kraljica Šarlota, stupila na britansku kraljevsku scenu.

Sa 17 godina, ona je postala kraljica supruga Džordža III i oboje su krunisani u Vestminsterskoj opatiji 1761. godine. Manje od godinu dana kasnije, rođeno je prvo od 15 dece koju su imali - od kojih je dvoje umrlo pre punoletstva.

Prva rezidencija kraljevskog para bila je palata Sent Džejms, dok se 1762. godine nisu preselili u Bakingemsku palatu. Što se tiče njegovog bračnog života, odnos između Džordža III i Šarlote je od početka bio zadovoljavajući, međutim, fizičko i mentalno zdravlje monarha počelo je da se pogoršava 1780-ih, što je dovelo do problema u njihovim odnosima. 

Kako su mentalni poremećaji Džordža III, postajali su sve češći i intenzivniji - do te mere da je kralj postao pretnja za kraljicu - lekari su morali da ga izoluju. Zatim je monarhova nesposobnost da vlada dovela do imenovanja Džordža IV za princa regenta, iako je Šarlota i dalje bila odgovorna za svog muža. 

To je trajalo sve dok nije umrla i to razdvojena od muža, 1818. godine u svojoj fotelji, okružena ćerkama Avgustom i Marijom, kao i princom regentom i vojvodom od Jorka. A Džordž III je umro dve godine kasnije u zamku Vindzor.

I glavno pitanje - da li je ona stvarno bila crna?

Etničko poreklo kraljice Šarlote bio je predmet proučavanja stručnjaka krajem 20. veka, a sada sa popularnom serijom debata je ponovo otvorena.

Biografska arhiva Britanske kraljevske kuće ne sadrži podatke o njoj, pre zajednice sa Džordžom III. Zbog čega neki istoričari podržavaju hipotezu da je imala afričko, ali i da je mogla imati muslimansko poreklo.

U tom smislu, istoričar Mario de Valdes Kokom izneo je 1997. godine mogućnost da je supruga engleskog kralja Džordža III bila direktni potomak Margarite de Kastro Souza, koja je pripadala portugalskoj kraljevskoj kući crne puti. A svoju hipotezu je zasnivao na nekim portretima gde je kraljica predstavljena sa suptilnim afričkim crtama lica.

Drugi stručnjaci, pak, ističu da je rodbinska veza između njih dve predaleka da bi mogla da ima uticaj, pošto su bile udaljene 15 kolena.

Dakle, etničko poreklo kraljice Šarlote ne može se definitivno odrediti jer ne postoje istorijski dokazi koji bi bilo šta dokazali u korist jedne ili druge teze. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka