Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kitili su se perjem, nosili šlemove i štitove jarkih boja: Kako je astečki vojnik postajao orlov ratnik?

Nije svako mogao da uđe u ovu elitnu jedinicu, koja je sa sobom nosila i visok položaj u društvu.

 Orlov ratnik-0147701171.jpg Izvor: Profimedia

Orlovi ratnici ili vitezovi kako ih ponekad nazivaju, bili su grupa elitnih pešadinaca u vojsci Asteka. Uglavnom sačinjeni od članova plemstva ili iz redova vojnih jedinica koje su se istakle na bojnom polju. Poznati i kao cuauhtli, zajedno sa ratnicima jaguara zvanim ocelotl - formirali su najveću elitnu jedinicu u vojsci.

Šta je vojnik morao da uradi da uđe u ovu jedinicu?

Kako se prema mitologiji Asteka, orao smatrao simbolom Sunca - oni su u stvari bili ratnici u njegovoj službi. Pripadnici ove zajednice kitili su se orlovim perjem i nosili šlemove napravljene u obliku glave ove ptice. U arsenalu ratnika nalazili su se lukovi, koplja, bodeži, praćke, atlatli i makuahuitli, dok su za zaštitu koristili oklope i okrugli štit jarkih boja, ukrašen perjem i kožnim pojasevima.

Njihov izgled je danas moguće rekonstruisati na osnovu nekoliko artefakata i statua koje su napravili Asteci, ali i uz pomoć slika koje se nalaze unutar kodeksa koje su napisali španski konkvistadori.

Svaki astečki muškarac morao je da prođe osnovnu vojnu obuku, ali sama priprema nije bila dovoljna da se od astečkog vojnika napravi ratnik orao. On je morao da dokaže svoju vrednost na bojnom polju tj. da uhvati neprijateljske ratnike kako bi se oni iskoristili za žrtvovanje. Jedan izvor navodi da su Asteci morali da zarobe četiri neprijatelja, dok drugi navodi da je taj broj bio 12 ili više, uz dodatno objašnjenje da su oni morali da budu zarobljeni u dve uzastopne bitke. Da bi uhvatili neprijatelje, astečki ratnici su uglavnom koristili oružje dizajnirano da omami, a ne da ubije. 

Izvan bojnog polja, ovi ratnici su uživali visok status u astečkom društvu. Imali su privilegiju da u javnosti nose fini nakit i gardeorbu, a bilo im je dozvoljeno i da nose ogrtače i sandale u carskim palatama i da drže konkubine. Pored toga, dobijali su i određene parcele na korišćenje koje nisu bile oporezovane, a svaki prihod ostvaren na njoj pripadao je ratniku. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka