Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevna metropola najmoćnijeg majanskog kraljevstva - Кalakmul: Trgovački centar u stalnom riziku od napada

Smešten duboko u džunglama moderne meksičke države Kampeče, Kalakmul danas svedoči o nekadašnjoj moći Maja.

 kalakmul iz vazduha_1688633563.jpg Izvor: Shutterstock

Кalakmul je nekada davno bio jedan od najvažnijih i najvećih gradova Maja, sa brojem stanovnika koji se kretao između 50.000 i 100.000. Zbog svoje strateške lokacije i blizine teritorija današnje Gvatemale, igrao je važnu ulogu u političkom i ekonomskom pejzažu regiona.

Grad je osnovan u pretklasičnom periodu, izmeđi 1000. i 400 godine p.n.e., jer kako se ispostavilo tom periodu pripadaju najranije građevine otkrivene unutar jezgra grada po imenu Ox Te' Tuun. Međutim, tek u klasičnom periodu - oko 250. godine n.e. - grad je počeo da cveta i dostiže svoj vrhunac kao deo kraljevstva Кaan, koje je u to vreme bilo jedno od najmoćnijih.  

Centar trgovine kroz koji prolaze razgranate mreže puteva

Grad je bio trgovački centar, sa mrežom puteva koji su ga povezivali sa drugim važnim gradovima Maja kao što su Tikal i Palenke. Imao je i razvijen sistem poljoprivrede i vodoprivrede, brojne kanale, rezervoare i terase, koje su omogućavale ugodan život velikom broju ljudi.

 Kalakum_728659630.jpg Izvor: Shutterstock

Arhitekturu karakterišu monumentalne građevine, uključujući desetine piramida, hramova i palata. Dve najviše piramide, poznate kao Struktura II i Struktura VII, dostižu visinu od preko 45 metara i dominiraju obrisom grada. Ove zgrade su bile ukrašene složenim rezbarijama, reljefima i freskama koje prikazuju scene iz mitologije Maja i svakodnevnog života.

Pored njih ističe se i njegov dugačak sistem odbrambenih zidova i utvrđenja. Grad je bio okružen nizom zidina i jaraka, dok su u unutrašnjosti otkrivene karaule i odbrambene građevine. Sve ovo sugeriše da se grad stalno nalazio u riziku od napada suseda i da su ratovi igrali važnu ulogu u političkom pejzažu regiona.

 Kalakum_1377695948.jpg Izvor: Shutterstock / Arturo Verea

Uprkos svojoj veličini i moći, Кalakmul je propao i do kraja 10. veka n.e. je napušten. Razlozi za ovo nisu sasvim jasni, ali se veruje da je u pitanju bila kombinacija faktora životne sredine poput suše i političke nestabilnosti i sukoba sa susednim kraljevstvima.

Ponovno otkriće

Кalakmul je ostao praktično nepoznat svetu sve do ranog 20. veka, kada je botaničar C. Lundel tokom 1931. godine, naišao na njegove ostatke. Upravo on je ovo mesto nazvao Кalakmul, što na jeziku Maja znači "mesto dva susedna brda". Od tada, arheolozi rade na otkrivanju njegovih tajni, proučavajući složenu istoriju i izuzetna dostignuća njegovih stanovnika.

Danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a njegove drevne ruševine svake godine privlače hiljade posetilaca koji žele da se upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem Južne Amerike.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka