Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvali su ga 'Dvoglavi dečak iz Bengala': Priča o prvom zabeleženom slučaju retke vrste parazitskog blizanca

Krajem 18. veka u Bengalu je rođen neobičan dečak, za koga su pojedini mislili da je reinkarnacija.

 craniopagus parasiticus-0311963211.jpg Izvor: Profimedia

Godine 1783. u zabačenom selu u Bengalu, rođen je dečak sa dve glave - od kojih je jedna rasla naopako postavljena iznad druge. Retko stanje je poznato kao craniopagus parasiticus i dokumentovano je na svakih 5 miliona porođaja u 2 ili 3 slučaja. Ali ono što je najneobičnije u celoj priči jeste da je spomenuti dečak jedina poznata osoba iz tog perioda koja je uspela da poživi nakon rođenja. 

Pomama za reinkarnacijom vlada

Priče govore da je babica na porođaju, užasnuta prizorom dečaka bacila u vatru. Dete je spaseno, ali kako su roditelji uvideli da interesovanje za njega raste, rešili su da se presele u Kalkutu i tamo naplaćuju ljudima da ga vide ili dodirnu.

Ukoliko se uzme u obzir da se u Indiji ovakvi i slični slučajevi obično smatraju reinkarnacijama bogova, onda ne čudi da je popularnost dečaka čije ime nije sačuvano ubrzano rasla i narasla dotle da su neki ljudi nudili da ga kupe. 

Međutim, nakon ujeda kobre dečak sa 4 godine umire, a roditelji i pored ponuda za otkup tela zarad izlaganja i proučavanja, odlučuju da ga sahrane. Međutim, ovo nije sprečilo skupljače kurioziteta da ga iskopaju i njegovo telo stiže do britanskog hirurga dr Houp. 

Ono što je lekar otkrio prilikom proučavanja leša, jeste da je svaka glava imala svoj mozak. S tim što je druga glava imala i vrat u kom su se nalazili ostaci onoga što je trebalo da se razvije u organe.

Zainteresovan ovim otkrićem, rešio je da ispita ljude koji su imali prilike da ga uživo vide i otkrio da je druga glava reagovala nezavisno od prve, pa čak i da je spavala u drugačijim vremenskim intervalima. 

1790. godine objavljena je i studija, koja je svetu otkrila prvi slučaj malformacije koja je danas poznata pod imenom craniopagus parasiticus. Kao dokaz glava je izložena, a ona se i danas može videti u Hanterijan muzeju u Glazgovu. 

Šta je to craniopagus parasiticus?

Laički rečeno u pitanju je neuspelo razdvajanje embriona, koji su trebali da postanu blizanci. Kako proces podele jajne ćelije nije završen, jedan od njih je uspeo da razvije samo glavu koja je ostala pričvršćena za "domaćina".

Prvi zabeleženi slučaj deteta koje nije rođeno mrtvo ili je poživelo duže od par sati je bio dečak iz Bengala, dok su drugi slučajevi zabeleženi u 21. veku. Iako su u nekim slučajevima doktori uspeli da odstrane "parazitske" glave, ni jedno dete nije uspelo da preživi duže od dve godine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka